Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Požiar zachvátil 18 muničných skladov, utekajú celé obce

Výbuchy zaznievajú Zobraziť galériu (2)
Výbuchy zaznievajú "každú sekundu" (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - S obrovským požiarom a ničivými explóziami delostreleckých granátov bojujú hasiči a vojaci vo vojenskom objekte v ruskej Udmurtii pri rieke Volge. Podľa oficiálnych údajov oheň zachvátil 18 muničných skladov, v ktorých je vraj až 10 tisíc vagónov naplnených delostreleckou a raketovou muníciou.

Evakuovali už vyše 30 tisíc ľudí, v rozľahlom areáli muničného skladu horí 150 budov. Podľa moskovského rozhlasu sa prvé výbuchy začali ozývať pri manipulácii s nábojmi, ktorú o polnoci začali pracovníci ruského ministerstva obrany. Nešťastie si zatiaľ vyžiadalo troch vážne zranených, jeden vojak je nezvestný.

Okolie všetkých osemnástich muničných skladov horí, požiar je vidieť do vzdialenosti dvadsiatich kilometrov. Ľudia v panike utekajú z okolitých obcí, na cestách podľa udmurtských bloggerov vládne chaos. Najprv evakuovali dedinu Pugačova pri Iževsku, ktorá leží v bezprostrednej blízkosti vojenského útvaru. Po niekoľkých hodinách oheň a explózie vypratanú obec úplne spustošili.

Neskôr museli záchranári prikročiť k evakuácii vzdialenejšieho mesta Agryz v susednom Tatarstane, kam črepiny granátov dopadajú. Všetkých 20 tisíc obyvateľov musí svoje domovy urýchlene opustiť, v polovici mesta explózie rozbili okná obytných budov. Aj štyri hodiny po prvej explózii sa podľa svedkov výbuchy ozývajú "každú sekundu".

Celkovo mali z okolia skladu evakuovať okolo 33 tisíc ľudí v okruhu 20 kilometrov. Záchranné práce na mieste riadi náčelník ruského centrálneho vojenského okruhu spolu s udmurtským prezidentom Alexandrom Volkovom a tatárskym premiérom Ildarom Chalikovom.

Prevádzku na štátnej ceste vedúcej z mesta Jelabuga do Permu prerušili, zastavili aj železničnú dopravu do Iževska, aby uvoľnili priestor piatim hasičským vlakom. Po úsvite budú oheň hasiť aj lietadlá ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Do Udmurti smerujú špeciálne tímy ženistov a pyrotechnikov a robotické agregáty pre prácu v nebezpečných zónach.

Údaje o obsahu muničného skladu sa rôznia. Niektoré médiá uvádzajú, že okrem delostreleckých granátov sú v skladoch aj rakety. Objekt patrí hlavnej správe ruského delostrelectva a raketových vojsk.

K podobnému incidentu došlo v Rusku naposledy pred týždňom, keď začal horieť a vybuchovať muničný sklad vo Volge. Explózie trvali štyri dni. V sklade bolo údajne okolo 100 tisíc ton výbušnín, niekoľko desiatok okolitých domov zhorelo a zranených bolo 12 ľudí.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu