Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Emisie sú na najvyššej úrovni, hrozia nebezpečné zmeny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Vlani sa nečakane výrazným spôsobom zvýšili emisie skleníkových plynov na doteraz najvyššiu úroveň v histórii. Dnes to napísal britský denník The Guardian s odvolaním sa na doteraz nepublikované odhady Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA). Podľa denníka nárast emisií ohrozuje šance na udržanie globálneho otepľovania v bezpečných medziach.

Vlani sa dostalo do atmosféry 30,6 miliardy ton kysličníka uhličitého, čo je o 1,6 miliardy viac ako v roku 2009. Hlavným zdrojom emisií bolo spaľovanie fosílnych palív.
 
Emisie z energie poklesli kvôli ekonomickej kríze medzi rokmi 2008 a 2009 mierne z 29,3 na 29 miliárd ton. Podľa The Guardian sa vzhľadom k oživovaniu svetových ekonomík vlani čakal mierny vzostup, ale jeho výška IEA šokovala. "Očakával som nárast, ale nie tak silný," povedal hlavný ekonóm IEA Fatih Birol.
 
Podľa Medzivládneho panelu pre zmeny klímy (IPCC) by malo ľudstvo zvládnuť zvýšenie priemernej teploty planéty o dva stupne Celzia, nad touto úrovňou už hrozia potenciálne nebezpečné zmeny. Avšak s rastom emisií, aký odhaduje pre rok 2010 IEA, je takýto cieľ podľa Birol len "peknou utópiou".
 
"Som veľmi znepokojený. Je to zlá správa. Zostať pod úrovňou dvoch stupňov Celzia sa stáva krajne problematické. Vyhliadky sa zhoršujú," povedal Birol britskému denníku.
 
Podľa neho IEA vypočítala, že ak nemá globálna teplota vzrásť o viac ako o spomínané dva stupne Celzia, nemali by byť v roku 2020 emisie oxidu uhličitého väčšie ako 32 miliárd ton. Ak tento rok porastú emisie rovnakým tempom ako vlani, bude tento prah prekročený o deväť rokov skôr a bude takmer nemožné udržať globálne otepľovanie vo zvládnuteľnom rozsahu, napísal The Guardian.
 
Asi tri štvrtiny vlaňajšieho nárastu emisií pochádza z rozvojových krajín. Podľa Birola ohrozuje vyhliadky na podstatnejšie zníženie emisií aj to, že už teraz je postavené alebo sa stavia asi 80 percent elektrární, ktoré sa budú používať v roku 2020, a väčšina ich je na fosílne palivá. Ďalším rizikom je kríza v jadrovej energetike po havárii v japonskej elektrárni Fukušima. Obmedzovanie jadrových ambícií bude ťažko v rovnakej miere nahradené obnoviteľnou energiou, povedal Birol.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu