Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zuby vytrhával kliešťami a ženám do rán sypal soľ!

Phillip Machemedze Zobraziť galériu (2)
Phillip Machemedze

NEWPORT - Žiadateľ o azyl, ktorý počas režimu zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho pracoval ako mučiteľ politických väzňov, nebude deportovaný. Podľa britských úradov by mu totiž po návrate do vlasti hrozilo nebezpečenstvo.

Phillip Machemedze bol členom Ústrednej spravodajskej organizácie, ktorej sa taktiež hovorilo "tajná polícia". Počas svojho pôsobenia v nej mučil vládnych oponentov tak, že im dával elektrické šoky, vytrhával zuby kliešťami a bičoval ženy, ktorým potom sypal do rán soľ. Na základe ochrany ľudských práv však bude môcť spolu so svojou ženou aj naďalej zostať vo Veľkej Británii a žiť tak z peňazí tamojších daňových poplatníkov.

Sudca na pojednávaní o udelení azylu uviedol, že HIV pozitívny Machemedze "sa opakovane dopúšťal páchania hrubého násilia a niektoré z mučeníckych postupov, ktoré uplatňoval, boli príliš hrozné na to, aby o nich hovoril". Napriek tomu ho však z krajiny nevyhostili, "pretože má podľa platnej európskej legislatívy právo na riadny súdny proces".

Britská poslankyňa za Labouristickú stranu Kate Hoeyová považuje rozhodnutie súdu za šokujúce. "Azyl sa udeľuje ľuďom, ktorí utiekli pred despotami, nie pre samotných tyranov," uviedla.

Štyridsaťšesťročný Machemedze sa s manželkou na Britské ostrovy prisťahoval v roku 2000, svoje tri deti však so sebou nevzali. Hoci im krajina udelila len polročné víza, do Afriky sa už viac nevrátili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu