Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Najhoršia zoo na svete? Krokodíly bez vody, orangutan fajčí špaky!

Shirley fajčí jednu od druhej Zobraziť galériu (3)
Shirley fajčí jednu od druhej

KUALA LUMPUR - Výlet do zoologickej záhrady by mal každému milovníkovi zvierat vyčariť úsmev na tvári. Takýto zážitok však rozhodne nečakajte od zariadenia v meste Johor Baru v južnej Malajzii. Hneď po vstupe do zoo je zrejmé, že zvieratá tu nežijú v podmienkach, aké by si zaslúžili a pohľad na ne vyvoláva skôr smútok a nie radosť.

Krokodíly sa tu pohybujú v ohradách, v ktorých nie je takmer ani kvapka vody. Levy a tigre sú zas umiestnené v klietkach, ktoré sú veľké akurát tak na to, aby sa tam zmestili a o nejakom výbehu nemôže byť ani reč.

Zo všetkého najhoršia je ale pravdepodobne situácia okolo Shirley, 25-ročného orangutana, ktorý so svojím kamarátom Abum bojuje o každý špak odhodený turistami. Zoologická záhrada, ktorú prevádzkuje malajzijská vláda, síce v jej priestoroch umiestnila znamenie zakazujúce fajčenie, návštevníci ho však vôbec nerešpektujú. Na cigaretách sa preto stala časom tak závislá, že cez mreže klietky často prestrkuje ruku a žobre ľudí, aby jej jednu dali. Okrem toho väčšinu času trávi ničením plechoviek a žuvaním obalov od cukríkov či lupienkov.

Akékoľvek pokusy predstaviteľov zoo o zlepšenie životných podmienok zvierat sa ukázali ako neúčinné. Úrady momentálne vyšetrujú desať zoologických záhrad, v ktorých boli zistené hrubé nedostatky. Niektoré zvieratá vraj nemali k dispozícii žiadnu vodu, z ktorej by sa mohli napiť či okúpať.

"Vláda stále dáva nové a nové sľuby, nikdy ich ale nedodrží. Budem ich otravovať dovtedy, kým sa tak nestane," uviedol Sean Whyte z britskej neziskovej organizácie na záchranu zvierat. "Ľuďom, ktorí sa chystajú do Malajzie odporúčam, aby sa nevybrali tamojších zoo. Inak by ich to, čo v nich uvidia, mohlo poriadne rozrušiť," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu