Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

USA chcú obmedziť lekárske pokusy na šimpanzoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Vplyvná americká vedecká inštitúcia vyzvala k maximálnemu obmedzeniu lekárskych pokusov na šimpanzoch, ktorých na často smutný laboratórny osud predurčuje genetická príbuznosť s človekom. Americká vláda prisľúbila, že na názor expertov prihliadne.

Odporúčania vedcov z Institute of Medicine nevyzýva k úplnému zákazu pokusov na ľudoopoch. Mali by ale byť zavedené prísne obmedzenia, ktoré zaručia, že výsledný efekt bude stáť za utrpenie, ktoré zvieratá musia podstúpiť. Podľa agentúry AP už teraz americké laboratóriá od pokusov na šimpanzoch ustupujú a volia lacnejšie a eticky menej problematické postupy.

Hlavná odborná lekárska inštitúcia americkej vlády Národný ústav zdravia (NIH) s názorom vedcov súhlasí. "Detaily musíme doladiť, ale závery kolegov z Institute of Medicine sme pripravení prijať," vyhlásil šéf NIH Francis Collins.

Pokusy na šimpanzoch sa v minulosti vykonávali veľmi často, kľúčové napríklad boli pri vývoji vakcíny proti žltačke typu B. Šimpanzy sa využívali aj pri kozmických štartoch, aby preverili odolnosť organizmu blízkeho človeku v neznámom prostredí.

Práve blízka príbuznosť s človekom ale zároveň vyvolávala etické problémy a rastúce sťažnosti ochrancov zvierat. Niektoré americké farmaceutické firmy už pokusy na opiciach zo svojej výskumnej praxe vylúčili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu