Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšia smrť v berlínskej zoo: Po Knutovi uhynula aj Shaina Pali!

Shaina Pali uhynula na herpes
Shaina Pali uhynula na herpes

BERLÍN - Berlínsku zoologickú záhradu postihla ďalšia smutná správa. Len dva a pol týždňa po ľadovom medveďovi Knutovi, ktorý bol miláčikom verejnosti, uhynula aj obľúbená slonica Shaina Pali. Smrť takmer šesťročnej ázijskej slonej slečny prišla tak rýchlo a prekvapivo ako u Knuta.

Už prvá obhliadka však zistila, že zviera zomrelo z rovnakých príčin ako už skôr jej brat Kiri: na herpes, čo je vírusové ochorenie. Oznámila to dnes agentúra DPA. Mladá slonica vážila už asi dve tony a dosahovala výšku okolo dvoch metrov; ešte však nebola považovaná za dospelú.

"Vírus síce ešte nie je laboratórne preukázaný, ale patologické zmeny v tele Shainy Pali jasne naznačujú, že išlo o sloní herpes," povedal zverolekár záhrady Andreas Ochs. Herpesový vír hubí podľa neho výlučne ázijské slony.

Berlínska zoo má s úmrtím slonov na herpes zlé skúsenosti. Mladý slon Kiri na neho zomrel 28. decembra 2000 vo veku deviatich mesiacov. Do tej doby bol miláčikom publika a nalákal do zoo veľa rodín s deťmi. Kiri bolo totiž prvé sloníča v Nemecku, ktoré sa podarilo odchovať kŕmením z fľaše.

Nemecká zoo prišla o slonicu len krátko po tom, čo zahynul ľadový medveď Knut. Toho po narodení opustila matka čím sa stal celkom závislým na starostlivosti chovateľov. Zomrel nečakane 19. marca, keď sa pred zrakmi návštevníkov zvalil do jazierka vo svojom výbehu. Jeho smrť vyvolala množstvo špekulácií, ktoré minulý týždeň ukončili oficiálne výsledky pitvy zvieraťa.

Štvorročný Knut podľa nich dlhší čas trpel rozsiahlym zápalom mozgu spôsobeným vírusovou infekciou, ktorá zasiahla aj miechu. Bezprostrednou príčinou jeho úmrtia bolo však utopenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu