Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Odborníci už tri roky tušili, kde sa môže bin Ládin ukrývať!

Strážená pevnosť, v ktorej sa bin Ládin ukrýval
Strážená pevnosť, v ktorej sa bin Ládin ukrýval (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Štúdia amerického profesora a jeho študentov z roku 2008 určila pakistanský Abbottábád ako jeden z najpravdepodobnejších úkrytov šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina. Americké špeciálne komando v noci na pondelok v tomto meste severne od metropoly Islámábád kedysi najhľadanejšieho muža sveta napokon skutočne zabilo, napísal spravodajský server BBC.

Vedci postupovali metódou, ktorá sa používa pre vyhľadávanie ohrozených živočíšnych a rastlinných druhov. Štúdia, ktorú uverejnili v roku 2009, priraďuje Abbottábádu ako bin Ládinovmu možnému útočisko šancu 88,9 percenta. Geograf z losangelskej univerzity Thomas Gillespie, ktorý tím odborníkov viedol, ale upozorňuje, že tá istá práca dáva Paračinaru na pakistanskom kmeňovom území Kurram neďaleko afganskej hranice 95-percentnú šancu.

Gillespieov tím pracoval s predpokladom, že skôr ako v nejakej jaskyni v odľahlej vidieckej oblasti žije bin Ládin v mestskom sídle, pretože ľudia z regiónov s menšou hustotou obyvateľstva by si skôr utečenca všimli.

Odborníci ďalej stanovili, že rezidencia bude mať zaistené dodávky elektrickej energie, a že pozemok bude zabezpečený vysokými múrmi. Paračinar potom dostal podľa BBC prednosť, pretože je tu zabezpečený prístup k lekárskej starostlivosti. Gillespieho skupina dokonca na základe satelitných snímok mesta vybrala tri opevnené objekty, ktoré modelu zodpovedali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu