Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bin Ládina využívali deti, kupoval im lízatká!

Zarar Ahmed ukazuje na bin Ládinovu pevnosť, ktorú vraj často navštevoval Zobraziť galériu (3)
Zarar Ahmed ukazuje na bin Ládinovu pevnosť, ktorú vraj často navštevoval

ABBOTTÁBÁD - Ako sa hovorí, pod lampou býva najväčšia tma. Bin Ládin, vodca teroristickej siete al-Kájda, sa šesť rokov ukrýval v na prvý pohľad nedobytnej pevnosti asi sto kilometrov od hlavného mesta Islámábád, doslova pod nosmi pakistanských bezpečnostných služieb.

Včera večer boli zverejnené informácie o tom, aký život vlastne bin Ládin počas posledných rokov viedol. Do stráženého komplexu často chodievali deti susedov, ktoré sa tu hrávali s králikmi zatiaľ čo Usamovi potomkovia boli v neďalekej škole. Britská televízia BBC urobila rozhovor s dvanásťročným chlapcom, ktorý tvrdí, že bol v dome nahľadanajšieho muža planéty pravidelným hosťom, a že poznal aj jeho rodinu.

"Mal dve ženy, jedna rozprávala po arabsky, tá druhá jazykom Urdu (jazyk, ktorým rozprávajú moslimovia žijúci v južnej Ázii, pozn. red.). Mali tri deti, jedno dievča a dvoch chlapcov. Dali mi dvoch králikov. Pri vonkajšej bráne bola nainštalovaná kamera, aby videli ľudí ešte predtým, než vojdu do domu," povedal malý Zarar Ahmed.

Niektoré z miestnych detí vraj tušili, že "dom je zlý", z prítomnosti vodcu al-Káidy preto často profitovali. Ďalší chlapec zas uviedol, že miestny obchodník bin Ládinovo sídlo pravidelne zásoboval čerstvým mliekom, ktoré vždy nechal pred bránami. V susedstve sa dokonca povrávalo, že v dome žil synovec Baitullaha Mehsuda, zosnulého vodcu Talibanu v Pakistane.

Dvaja Usamovi pomocníci mali pevnosť zásobovať potravinami, ktoré nakupovali dvakrát do týždňa. Išlo o zeleninu, ovocie, ryžu, keksíky, med, džem, zmrzlinu a lízatká pre deti. Komplexu, ktorý bol obohnaný ostnatým drôtom a 5,5 metrovým múrom, paradoxne chýbali bežné súčasti domáceho vybavenia ako satelit, telefónna linka alebo klimatizácia. Istý doktor údajne dom pravidelne navštevoval, aby vykonal dialýzu, ktorú musel bin Ládin absolvovať kvôli problémom s obličkami.

Pakistanská vláda teraz čelí tlaku, pretože napriek tomu, že vodca al-Káidy žil len zhruba 1,5 kilometra od vojenskej akadémie, nikto z jej predstaviteľov nevedel, kde sa bin Ládin nachádza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu