Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biely dom vydal oficiálnu verziu útoku na bin Ládina

Jay Carney hovorí o útoku
Jay Carney hovorí o útoku

WASHINGTON - Tlačový hovorca Bieleho domu Jay Carney dnes novinárom tlmočil oficiálnu verziu pondelňajšieho útoku amerického komanda na dom v pakistanskom Abbottábádu, kde bol usmrtený šéf teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin. Povedal:

"Na pokyn prezidenta zaútočil malý americký tím na zabezpečený objekt na bohatom predmestí Islamabade s cieľom zmocniť sa alebo zabiť Usámu bin Ládina.
    
Útok vykonali príslušníci armády USA, ktorí sa na miesto dopravili dvoma vrtuľníkmi. Počas operácie trvajúcej 40 minút tím metodicky čistil objekt miestnosť po miestnosti. Došlo pritom k ozbrojenému boju a útočiace sily Usámu bin Ládina zabili.
    
Okrem rodiny bin Ládina v objekte bývali dve ďalšie rodiny: jedna v prvom poschodí bin Ládinovej budovy a ďalšie v druhej budove. Jeden tím zahájil operáciu v prvom poschodí bin Ládinovho domu a prepracoval sa až do tretieho poschodia; druhý tím vyčistil oddelenú budovu.
    
V prvom poschodí bin Ládinovej budovy boli zabití dvaja kuriéri Al-Kajdy spolu so ženou, ktorá zahynula v prestrelke. Bin Ládin a jeho rodina boli nájdení v druhom a treťom poschodí budovy. Existovali obavy, že bin Ládin sa bude dolapeniu vzpierať a skutočne odpor kládol.
    
V miestnosti s bin Ládinom sa jedna žena - bin Ládinova manželka - vrhla na americké komando, bola strelená do nohy, ale nebola zabitá. Bin Ládin bol potom zastrelený a zabitý. Nebol ozbrojený.
    
Po boji boli neozbrojené osoby prevedené na bezpečné miesto a jeden vrtuľník, ktorý mal pri pristátí v objekte mechanické problémy, komando zlikvidovalo.
    
Priletel tretí vrtuľník, ktorý nahradil zničený stroj, a tím na vrtuľníkoch odletel na sever Arabského mora k americkej lodi USS Carl Vinson.
    
Na palube USS Carl Vinson sa konal pohreb bin Ládina v súlade s predpismi a zvykmi islamu.
    
Telo zosnulého bolo umyté a umiestnený do bielej plachty. Bolo vložené do vaku so závažím; armádny dôstojník prečítal pripravený náboženský text, ktorý rodený hovorca preložil do arabčiny. Keď skončil, bolo telo vložené na pripravenú plochú dosku, tá sa naklonila a telo zosnulého zvoľna zišlo do mora. "


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu