Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pred pochovaním v mori vystrojili bin Ládinovi islamský pohreb

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Pred pochovaním v mori vystrojili zabitému vodcovi al-Káidy Usámovi bin Ládinovi tradičný islamský pohreb. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na činiteľa amerického ministerstva obrany.

Podľa nemenovaného predstaviteľa amerických služieb identifikovala telo bin Ládina priamo na mieste jeho úmrtia žena považovaná za jeho manželku. Na overenie jeho totožnosti boli použité rôznorodé metódy vrátane testov DNA, ktoré prakticky na 100 percent dokázali príbuznosť s členmi bin Ládinovej rodiny.

Telo najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu po zabití v Pakistane údajne previezli do susedného Afganistanu a neskôr pochovali v severnej časti Arabského mora.

Telesné pozostatky bin Ládina na palube americkej lietadlovej lode USS Carl Vinson podrobili tradičným islamským náboženským obradom. Telo nebožtíka umyli, zabalili do bielej plachty a napokon vložili do zaťaženého vaku.

"Príslušník armády prečítal pripravený náboženský text, preložený do arabčiny rodeným Arabom. Telo potom položili na pripravenú rovnú podložku, ktorú naklonili a telo sa pozvoľna zosunulo do mora," uviedol zdroj z Pentagónu.

Podľa zdrojov z americkej administratívy by bolo ťažké nájsť krajinu, ktorá by prijala pozostatky najhľadanejšieho teroristu a bola ochotná pochovať ho na svojom území. Spojené štáty sa preto rozhodli pochovať ho v mori. Podľa moslimskej tradície má byť mŕtvy človek pochovaný do 24 hodín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu