Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Bin Ládinovi susedia: Posledných 10 rokov tam žil starý muž

bin Ládinova vila v Abbottábáde
bin Ládinova vila v Abbottábáde

ABBOTTÁBÁD - Obyvatelia pakistanského Abbottábádu, kde americké komando zlikvidovalo vodcu teroristickej siete Al-Káida Usámu bin Ládina, sú v šoku. Mesto, ktoré je sídlom mnohých inštitúcií a zložiek pakistanskej armády, bydliskom mnohých vojakov, a teda miestom považovaným v krajine za bezpečné, zažilo bojovú vravu, na ktorú nie je zvyknuté.

Nočné ticho prerušil hluk vrtuľníkov a potom ostrá streľba a explózie, ktoré nevyhnutne museli miestnych občanov vytrhnúť zo spánku. Nikto pritom dlho nevedel, čo sa deje. Nikto netušil, že práve v ich meste dlho býval najhľadanejší terorista sveta.

"Vybehli sme na strechu a zahliadli plamene domu. Tiež sme začuli nejaké výstrely," oznámil agentúre Reuters Muhammad Idrís, ktorý býva len 400 metrov od doterajšej bin Ládinovej rezidencie. "Krátko po výbuchu som videli, ako sa na miesto prirútili vojenské vozidlá," dodal.

Podľa ďalšieho miestneho obyvateľa Násira Chána komplex obkľúčilo komando a nad ním sa vznášali tri vrtuľníky. "Náhle sa začalo od zeme strieľať proti helikoptéram. Paľba bola intenzívna a potom som videl, ako sa jeden vrtuľníkov zrútil," povedal Chán, ktorý celú akciu sledoval aj zo strechy svojho domu.

Podľa amerických zdrojov stihol helikoptéru technický problém. Po páde na zem sa jej osadenstvo dostalo bez ťažkostí von. Trosky stroja podľa novinárov AFP odviezlo päť kamiónov pakistanskej armády.

Bin Ládinov dom stojí štvrtý v rade asi desiatky budov. Je obklopený stenami s výškou až 5,5 metra s ostnatým drôtom pod elektrickým prúdom. Za nimi rozdeľujú ďalšie nižšie múry pozemok na niekoľko častí. Na jeho streche sú umiestnené satelitné antény. Všade boli rozmiestnené bezpečnostné kamery. Pakistanské médiá odhadli hodnotu domu na milión dolárov.

Prístup k nemu veľmi skoro uzavrela pakistanská armáda, ktorá musela odháňať hlavne zvedavých novinárov a televízne štáby. Ešte niekoľko hodín po akcii sa vojaci vnútri snažili uhasiť požiar, ktorý počas nej vypukol.

Miestni obyvatelia nezakrývali svoje prekvapenie, keď zistili, proti komu bola celá operácia vedená. Podľa jedného z nich posledných desať rokov žil v komplexe jeden starý muž.

"Nikdy sa moc neukazoval, zdržiaval sa veľa v ústraní," povedal jeden zo susedov Zahúr Ahmad. "Je neuveriteľné, že tam bol bin Ládin. Nikdy som tam nevideli nič zvláštne," dodal ďalší muž zo susedstva.

O operácii podával pomocou twitteri po internete informácie istý počítačový konzultant Suhajb Athar, ktorý, keď sa dozvedel, o koho ide, napísal: "So susedstvom je koniec!"

"Prepadlo nás zúfalstvo. Začali sme sa báť o mesto, ktoré sa stalo centrom celosvetovej pozornosti. Počuli sme revať sirény sanitiek, kričať ľudí a potom videli, ako horí. Všetci dostali strach," povedal agentúre AFP Idžás Mahmúd.

"Ani v našich najbláznivejších myšlienkach by nás nenapadlo, že Usáma bin Ládin tu bol," povedal iný človek zo susedstva. Tiež sa netajil istými pochybnosti, či nejde len o nejakú hru pakistanských a amerických úradov.

Podobne hovoril aj policajt hliadkujúci u rezidencie. "Ani trochu tomu neverím, nikto tomu neverí. Povolali nás sem o tretej ráno. Operácia bola hotová už o dve hodiny skôr. Vôbec nevieme, čo sa tu stalo. Je to len komédia," povedal.

Abbottábád založil v polovici 19. storočia, teda v čase, keď indický subkontinent bol súčasťou britského impéria, britský dôstojník James Abbott ako základňu potom, čo Briti dobyli ďalšie rozsiahle územia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu