Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vláda zakázala vstup do pásma okolo Fukušimi

Pusté ulice v okolí Fukušimi
Pusté ulice v okolí Fukušimi

TOKIO - Japonská vláda dnes vyhlásila zákaz vstupu do evakuačného pásma v okruhu 20 kilometrov okolo jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú poškodilo marcové zemetrasenia a predovšetkým následná prívalová vlna cunami. Vláda vyzvala najmä evakuovaných obyvateľov, aby dodržiavali nariadenia v záujme svojej vlastnej bezpečnosti, napísala agentúra AP. Niektorí z nich sa totiž vracali domov a polícia im v tom nemohla brániť.

Hovorca vlády Juki Edan vysvetlil, že zákaz má predovšetkým zabrániť nepovolenému vstupu do pásma, ktoré je z väčšej časti pusté. Ľuďom tam hrozia ožiarenia radiáciou, ktorá uniká z poškodenej elektrárne. Zároveň možno potom lepšie chrániť oblasť pred krádežami. Za porušenie zákazu vstupu do pásma môže byť previnilec potrestaný pokutou vo výške 100 tisíc jenov alebo zadržaním až na 30 dní.
    

Oblasť dnes medzitým zasiahlo nové zemetrasenie o sile 6,3 stupňa Richterovej škály.
Japonské úrady nevydali však kvôli nemu varovania pred cunami. Otrasy pocítili najmä obyvatelia prefektúry Čiba, ale aj metropoly Tokia.
    
Evakuácia z fukušimskej oblasti bola nariadená deň potom, čo prívalová vlna po zemetrasení z 11. marca vyradila chladiace systémy vo fukušimskej jadrovej elektrárni. Oblasť opustilo takmer 80 tisíc ľudí.
    
"Prosíme obyvateľov o pochopenie. Skutočne nechceme, aby do zóny vstupovali. Bohužiaľ v tej oblasti stále niekoľko ľudí je," vyhlásil ďalej Edan.
    
Polícia zistila, že asi 60 rodín ignoruje nebezpečenstvo ožiarenia a v oblasti zostáva.
    
Úrady však pripravujú harmonogram dvojhodinových návštev tamojších obyvateľov v ich domovoch, aby si tam mohli chodiť po potrebné veci. Ľudia pred povolením k vstupu do uzavretého priestoru dostanú ochranný odev a dozimeter, aby mohli merať úroveň radiácie. Pri opustení pásma budú musieť tiež podstúpiť kontrolné vyšetrenia na radiáciu, dodal hovorca.
    
Tento voľnejší režim nebude platiť pre územie do troch kilometrov od elektrárne, ktoré zostane úplne nedostupné.
    
Podľa úradov bola dnes naopak zmenšená riziková zóna z desiatich kilometrov na osem v okruhu okolo druhej fukušimskej jadrovej elektrárne, ktorá je na okraji záujmu médií, pretože cunami v nej žiadne dramatický vývoj nevyvolala. Zariadenie však stojí vnútri dvadsaťkilometrového zakázaného pásma okolo elektrárne Fukušima 1, takže išlo skôr o symbolickú zmenu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu