Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vo Fukušime ďalej bojujú s rádioaktívnou vodou

Zničená elektráreň Fukušima 1
Zničená elektráreň Fukušima 1

TOKIO - Havarijné tímy pokračujú v Japonsku v intenzívnej snahe odčerpať veľké množstvo rádioaktívnej vody z reaktorov poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima 1. Podľa agentúry AP meranie robotov vnútri blokov 1 a 3 ukázali značné zamorenie.

Likvidácia havárie zapríčinená zemetrasením a vlnou cunami z 11. marca však pokračovať môže. Jednotlivé smeny sa ale môžu v budovách reaktorov zdržiavať len krátko.

Pracovníci z Fukušima podľa agentúry DPA dúfajú, že z šachty druhého reaktora už čoskoro budú môcť odčerpať vodu do odpadového kontajnera. Starosť im však robí vysoko kontaminovaná voda, ktorá sa nahromadila v jednej z tunelových šácht. Počas jediného dňa jej hladina stúpla o tri centimetre, informujú dnes japonská médiá.

Prvé merania, ktoré uskutočnili špeciálni roboti v budovách dvoch reaktorov ukázali, že miera zamorenie je v nich značná, ale nie taká, aby bránila práci.

Hovorca japonského úradu pre jadrovú bezpečnosť Hidehiko Nišijama dnes povedal, že ľudia pracujúci na odstraňovanie následkov havárie sa môžu v budovách reaktorov striedať len v krátkych intervaloch.

Nameraná radiácia podľa úradu nič nemení na cieli definitívne uzavrieť schladenú elektráreň najneskôr do deviatich mesiacov. Spoločnosť Tepco, prevádzkujúca elektráreň však podľa DPA pripustila, že nebezpečenstvo z ožiarenia práce pretiahne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu