Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Takto znelo zemetrasenie, ktoré spustilo cunami!

Zvuk zemetrasenia je zrýchlený 16-krát
Zvuk zemetrasenia je zrýchlený 16-krát

SEATTLE - Ak niekedy existoval zvuk ničenia a skazy, tak je to tento. Vedci pred pár dňami zverejnili video zachytávajúce hrozivý zvuk japonského zemetrasenia, ku ktorému došlo minulý mesiac.

Zemetrasenie spustilo následnú vlnu cunami, ktorá si razila cestu pomedzi domy, cesty a v priebehu niekoľkých minút z povrchu zemského doslova vymazala i celé mestá. Vďaka vedcom z Tichomorského námorného enviromentálneho laboratória v americkom Seattli teraz môžeme na vlastné uši počuť, ako to znelo pod zemou v osudný deň 11. marca tesne predtým, než cunami zasiahla pobrežie.

Zvuk, ktorý pripomína štart rakety, zachytil podmorský mikrofón, tzv. hydrofón, umiestnený približne 1500 kilometrov od epicentra neďaleko Aljašky. Záznam je zrýchlený 16-krát pričom v druhej polovici sa zvuk stáva rozmazaným a tlmeným. Spôsobil to pohyb zemskej kôry, ktorá sa stovky kilometrov pod oceánom snažila opäť dostať do pôvodného stavu.

Prvým silným zvukom sú tzv. P-vlny, čo označuje počiatočné vlny, druhým sú T-vlny alebo terciárne vlny. Tie sa vytvárajú vtedy, keď k zemetraseniu dojde pod morom a sú najpomalšie z troch druhov vĺn.

Ničivé zemetrasenie a následná vlna cunami si v Japonsku vyžiadali tisícky životov a ďalších niekoľko desiatok tisíc ľudí pripravilo o strechu nad hlavou. Krajina okrem toho čelí problémom s jadrovou elektrárňou Fukušima-1 a už vyše mesiaca sa snaží dostať nukleárnu krízu pod kontrolu.



Zvuk zemetrasenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu