Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Prevádzkovateľovi Fukušimi nariadili odškodniť evakuovaných

Zničená elektráreň Fukušima 1
Zničená elektráreň Fukušima 1

TOKIO - Japonská vláda dnes nariadila spoločnosti Tepco, ktorá prevádzkuje poškodenú jadrovú elektráreň Fukušima, vyplatiť každej domácnosti evakuovanej z okolia elektrárne odškodné milión jenov. Kompenzácia sa bude týkať takmer 50 tisíc rodín. Ministerstvo hospodárstva zároveň podľa agentúry AP upozornilo, že výška odškodného nie je konečná.

"Máme asi 150 evakuačných centier, takže nejakú dobu potrvá, než všetci dostanú peniaze. Ale chceme, aby im ich firma zaplatila rýchlo a zlepšila tak ich životy," uviedol minister hospodárstva Banri Kaieda. Minister upozornil, že neskôr bude stanovené ešte dodatočné odškodné.
    
Požiadavku na ďalšiu kompenzáciu vzniesol aj guvernér prefektúry Fukušima. "Je to len začiatok. Havária ešte neskončila. Budeme ďalej tlačiť na vládu i na Tepco, aby evakuovaných plne odškodnili," vyhlásil.
    
Kvôli úniku radiácie z elektrárne Fukušima 1
  muselo opustiť svoj domov asi 140 tisíc rodín.
   
Technici
spoločnosti Tepco sa stále snažia dostať únik radiácie pod kontrolu. Hlavným cieľom je ochladiť jadra reaktorov 1, 2 a 3, kde sa prehrievajú palivové tyče. Odborníci tiež pokračujú v odčerpávaní vysoko zamorenej vody, ktorá slúžila na chladenie reaktora 2.
    
Elektráreň poškodila vlna cunami, ktorá udrela na severné Japonsko po zemetrasení o sile deviatich stupňov Richterovej škály. Prírodná katastrofa si zatiaľ podľa AP vyžiadala cez 13.400 mŕtvych, ďalších takmer 15 tisíc ľudí je stále nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu