Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Dispečeri zaspali, lietadlá pristáli bez kontaktu s vežou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Šéf dohľadu nad americkou leteckou prevádzkou prišiel o miesto po tom, čo na niekoľkých letiskách zaspali pri nočnej službe dispečeri a lietadlá tu museli pristáť bez kontaktu s kontrolnou vežou. Americký Úrad pre dohľad nad civilným letectvom (FAA) podľa agentúry AP tiež pripravuje systémové zmeny, ktoré by mali podobným zlyhaniam do budúcnosti zabrániť.

Koncom marca pristáli na Reaganovom letisku vo Washingtone dve lietadlá bez komunikácie s vežou. Dispečer totiž zaspal a vzdušný priestor letiska vzdialeného len šesť kilometrov od Bieleho domu tak bol dlhú dobu bez dozoru.

V nasledujúcich týždňoch sa podobné prípady opakovali na letiskách v Lubbocku v Texase, v Knoxville v Tennessee a v Seattli v štáte Washington. Zatiaľ posledný prípad sa stal tento týždeň v Renu v Nevade, kde sa pilotovi lietadla, ktoré prevážalo pacienta v kritickom stave, nepodarilo zobudiť dispečera na veži ani opakovaným volaním.

"Za posledných pár týždňov sme boli svedkami niekoľkých prípadov, keď neprofesionálne správanie niekoľkých jednotlivcov vyvolalo u verejnosti oprávnené pochybnosti, či dokážeme zabezpečiť bezpečnosť cestujúcich," vyhlásil šéf FAA Randy Babbit.

FAA po posledných udalostiach nariadila, že na niekoľkých desiatkach veľkých letísk budú musieť v noci slúžiť dvaja dispečeri. Zároveň sa chystá preveriť celý systém letovej bezpečnosti a prípadne pripraviť jeho reformu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu