Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Útok v metre objasnený, podozriví sa priznali, tvrdí Lukašenko

Príbuzní si uctievajú obete bombového útoku.
Príbuzní si uctievajú obete bombového útoku. (Zdroj: SITA)

MINSK - Bieloruská polícia zadržala páchateľov pondelňajšieho bombového atentátu v Minskom metre, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a dve stovky ďalších bolo zranených. Oznámil to dnes v televíznom prejave prezident Alexander Lukašenko s tým, že páchatelia sa k činu priznali.

Motív útoku ale polícia podľa neho zatiaľ nepozná. Prezident dodal, že v súvislosti s teroristickým aktom nariadil aj výsluch opozičných politikov.

"Dnes o 5:00 bol zločin objasnený. Páchateľov polícia vypočula," povedal Lukašenko. Tajná polícia podľa neho "potrebovala len 24 hodín na to, aby včera o deviatej večer uskutočnila skvelú operáciu a bez hluku, streľby a kriku zadržala páchateľa. Dnes o piatej ráno vypovedali".

"Hlavné je, že už vieme, kto tento teroristický čin spáchal. Len ešte nie je známy dôvod. Ale aj to sa čoskoro dozvieme, je to teraz naša hlavná úloha," povedal prezident.

Podľa Lukašenka majú dolapení zločinci na svedomí aj dva ďalšie teroristické útoky - explózie vo Vitebsku v roku 2005 a v Minsku v júli roku 2008. K týmto činom sa podľa prezidenta tiež priznali.

V septembri 2005 v jednej z vitebských kaviarní explodovala výbušnina a spôsobila zranenia 46 ľudí. Zhruba dva týždne predtým podomácky vyrobená nálož vybuchla v blízkosti autobusovej zastávky a zranila dvoch ľudí. V lete 2008 explodovala v Minsku nastražená trhavina na koncerte k štátnemu sviatku, ktorého sa zúčastnil aj Lukašenko. Zranených bolo viac ako 50 ľudí.

Lukašenko dnes oznámil, že v súvislosti s výrokmi o teroristických útokoch vydal príkaz k výsluchu predstaviteľov bieloruskej opozície. "Je potrebné vyšetriť všetky vyhlásenia politických činiteľov, ktorí začali kdekoho obviňovať. Dnes hľadáme pôvodcu výbuchu v metre a tých, čo si ho objednali. Aktivisti 'piatej kolóny' možno vyložia karty a povedia, kto si to objednal," povedal prezident.

Nálepku "piata kolóna" dostali v bieloruskom oficiálnom slovníku vodcovia opozičných organizácií, ktorí podľa Lukašenka môžu fungovať len vďaka štedrým darom z nepriateľskej cudziny, hlavne z Nemecka a Poľska. Tajné služby týchto štátov Minsk oficiálne obviňuje aj z toho, že vlani v decembri zorganizovali v centre hlavného mesta mnohotisícovú demonštráciu proti údajne sfalšovaným prezidentským voľbám. Protest rozohnala polícia a cez 40 jeho údajných organizátorov teraz súdi bieloruská justícia.

V bieloruskej i ruskej tlači sa krátko po explózii objavili špekulácie, že Lukašenkov režim môže atentát zneužiť k silnejúcej represii proti opozícii. Úrady už v utorok varovali opozičných predákov, aby sa vo svojich komentároch k pondelkovej explózii zdržali "nepodložených špekulácií".

Obavy opozície potvrdila utorková razia v redakcii opozičného denníka Naša Niva, kde polícia zabavila fotografie a videoklipy nasnímané na mieste pondelkového výbuchu. Niekoľko týchto materiálov musela redakcia odstrániť zo svojich webových stránok. Opozičný server Charta 97 ochromil v utorok útok hackerov.

Tajná polícia v bieloruskom Breste v súvislosti s atentátom v noci na dnes vypočúvala aktivistku opozičnej strany Spravodlivý svet Ljudmilu Dzenisenkovú. "Policajti hľadajú vinníkov všade okolo a začali u opozičných aktivistov," komentovala Dzenisenková svoj výsluch pre agentúru BelaPAN.

Správu o postupe vyšetrovania podal médiám ešte pred Lukašenkovým prejavom šéf minských vyšetrovateľov Andrej Švéd. Oznámil, že polícia zadržala dvoch mužov podozrivých z účasti na atentáte. Obaja sú rodení Bielorusi a doteraz neboli trestaní. Mená zadržaných Švéd novinárom neoznámil.

Vyšetrovatelia majú údajne videozáznam, na ktorom hlavný podozrivý prichádza ku stanici metra Kupalovskaja s veľkou čiernou taškou a odchádza smerom k stanici Okťabrskaja. Tam nejakú dobu postáva na nástupišti, potom ukladá tašku pod lavicu a odchádza k eskalátoru. Z neho sleduje pohyb cestujúcich na nástupišti.

Zo záznamu je podľa Švéda viditeľné, ako po chvíli muž manipuluje čímsi vo vrecku bundy alebo nohavíc. Bezprostredne potom trhavina vybuchne.

Ruský denník Kommersant dnes napísal, že údajný páchateľ bol "európskeho vzhľadu", čo vraj vylučuje jednu z verzií vyšetrovateľov, podľa ktorej bol útok dielom kaukazských extrémistov. Správy o možnom podiele povstalcov zo severného Kaukazu na pondelkovej teroristickej akcii nepotvrdila ani minská generálna prokuratúra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu