Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Za útokom v Minsku je zrejmá "ruská stopa"

Následky výbuchu v metre
Následky výbuchu v metre

MOSKVA - Za teroristickým útokom v Minsku sa začína rysovať "ruská stopa" - nie však stopa ruského štátu, napísal dnes v denníku Kommersant podpredseda bezpečnostného výboru ruskej snemovne Gennadij Gudkov.

Reaguje tak na možné pozadie explózie, ktorá v pondelok v bieloruskej podzemke pripravila o život najmenej 12 ľudí.

Už pri prvom pohľade na dianie v Minsku udrie do očí nelogickosť teroristického útoku v metre, ktorý nemá rozumné vysvetlenie. Všetky zvažované verzie sa javia nevierohodnými. Napríklad verzia, že teroristický útok potreboval prezident Alexander Lukašenko, aby ešte viac utiahol skrutky a na pozadí rastúcich domácich problémov zomkol národ okolo seba.

Ale takáto mobilizácia by bola palicou s dvoma koncami. Teraz sa Lukašenkovým hlavným tromfom javí stabilita. Nie je však útok najlepší spôsob, ako túto stabilitu zničiť?

Ak je bieloruský režim monolitný a bez trhlín, nikdy neurobí taký krok, ktorý by nevyhnutne spoločnosť prinútil uvažovať o oslabení režimu.

Rovnako nedôveryhodne vyzerajú verzie, že by sa na teroristickom útoku mohla podieľať bieloruská opozícia. Po decembrových voľbách je umlčaná, skrutky sú utiahnuté, opozícia nemá možnosť situáciu ovplyvniť.

Celkom nepravdepodobne vyzerá verzia, že by za útokom v Minsku mohli byť ruské štátne štruktúry. Moskva nemá žiadny dôvod takto vyostriť situáciu v Bielorusku. Bez ohľadu na ťažkosti vo vzťahoch s Ruskom, Lukašenkove možnosti viesť protihru so Západom sa zužujú. Od Ruska aj tak nikam neutečie. Preto by sa podobná operácia mohla Moskve draho nevyplatiť.

V Bielorusku nie je ani žiadne podhubie radikálneho islamizmu ako vnútorného zdroja terorizmu, teda útok nemohli spáchať ani neexistujúci miestni islamisti.

Ale akokoľvek všetky spomínané verzie nepripadajú do úvahy, útok predsa len ktosi spáchal.

Hoci chýbajú dôkazy, prikláňam sa k verzii, že ide o importovanú verziu terorizmu, najpravdepodobnejšie exportovanú do Bieloruska ruskými teroristami. Pre túto variantu hovorí rukopis teroristov, použitá metóda, ktorá veľmi pripomína teroristické útoky v Moskve.

Prečo to spáchali? Dôvody môžu byť úplne nečakané, doteraz o nich nevieme. Vcelku sa však prikláňam vidieť v čine "ruskú stopu" - nie však stopu ruského štátu.

Čo útok urobí s postavením prezidenta Lukašenka? Ak páchateľov rýchlo chytia a potrestajú, posilní to vieru spoločnosti v schopnosť bieloruského režimu zostať zárukou stability. Ak budú útoky pokračovať, táto viera sa rozpadne. Všetko bude závisieť nie na tom, čo sa stalo, ale na tom, čo sa stane.




Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu