Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Po explózii v metre 12 mŕtvych a desiatky zranených

Výbuch v metre v Minsku Zobraziť galériu (7)
Výbuch v metre v Minsku

aktualizované

MINSK - Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadal pondelkový útok v metre v bieloruskej metropole Minsk, sa zvýšil na 12.

Zranenia utrpelo 149 ľudí a 22 z nich sa nachádza v kritickom stave, informovali dnes miestne médiá s odvolaním sa na bieloruskú tajnú službu KGB.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyzval KGB, aby krajinu pri pátraní po páchateľoch "prevrátili hore nohami". Pozorovatelia očakávajú, že od roku 1994 vládnuci Lukašenko po útoku ešte sprísni svoj autoritársky režim, uviedla tlačová agentúra DPA.

Silný výbuch otriasol prestupnou stanicou Okťabrskaja v centre Minska večer miestneho času, keď bola plný cestujúcich. Nálož s piatimi až siedmimi kilogramami TNT, naplnená kúskami kovu, bola uložená pod lavičkou. Generálna prokuratúra označila explóziu za teroristický čin.

Stanica sa nachádza neďaleko sídla prezidenta Lukašenka. Ten v televíznom vystúpení vyhlásil, že výbuch bol zámerným činom s cieľom narušiť mier a stabilitu v krajine. Podľa jeho slov existuje možná súvislosť s bombovým útokom v bieloruskej metropole na deň nezávislosti v júli 2008, pri ktorom utrpelo zranenia približne 50 ľudí. Tajná služba KGB vtedy zatkla štyroch údajných členov ilegálnej nacionalistickej organizácie Biela légia, ktorá sa hlásil k boju proti štátnym orgánom. Prípad však dosiaľ neobjasnili.

Po útoku v metre zatiaľ identifikovali šesť tiel, informovali médiá. V Minsku očakávajú expertov ruskej tajnej služby FSB, ktorí majú pomôcť s vyšetrovaním. Lukašenko dal pokyn preveriť všetky vojenské základne s cieľom zistiť, či z nich neukradli výbušniny. Bielorusko posilnilo tiež pohraničné kontroly.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu