Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Potraviny sú aj 25 rokov po Černobyle stále kontaminované

Černobyľ
Černobyľ

KYJEV - Mlieko a ďalšie potraviny, ako hríby či čerešne, sú v niektorých častiach Ukrajiny aj po 25 rokoch od výbuchu v jadrovej elektrárni v Černobyle stále kontaminované. Informovala o tom dnes organizácia Greenpeace.

Zverejnenie výsledkov skúmania prichádza pred medzinárodnou konferenciou o Černobyle, ktorá sa uskutoční 19. apríla na Ukrajine. Podujatie získava na význame hlavne vo svetle problémov, ktoré vznikli v japonskej atómovej elektrárni Fukušima po nedávnom zemetrasení a vlnách cunami.

Ukrajina sa v súčasnosti usiluje získať finančnú pomoc vo výške 600 miliónov eur na vybudovanie masívnej novej schránky na zakrytie reaktora, po ktorého výbuchu v roku 1986 prenikli rádioaktívne častice nad územie susedného Bieloruska a ďalších častí Európy.

Environmentalisti sa pri prieskume v troch oblastiach Ukrajiny zamerali na kontamináciu lokálne produkovaných potravín céziom-137, rádionuklidom, ktorý vietor rozvial po okolí vybuchnutého reaktora.

Prieskum ukázal rôzny stupeň kontaminácie v potravinách ako sú mlieko, mliečne výrobky, hríby, bobuľovité plody, repa či zemiaky. V mnohých prípadoch úroveň cézia-137 vysoko prekračovala hladinu akceptovateľnú u dospelých aj u detí.

Cs-137 "predstavuje dlhodobú hrozbu pre zdravie verejnosti, predovšetkým pre ľudí, ktorí takúto stravu konzumujú denne," uviedla výskumníčka z Greenpeace Iryna Labunská.

Environmentalisti osobitne kritizujú ukrajinskú vládu za to, že pred dvomi rokmi prestala s pravidelným monitorovaním kontaminácie potravín spôsobenej katastrofálnou explóziou v Černobyle.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu