Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Z maďarského odkaliska unikajú do Dunaja jedy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Z odkaliska v maďarskom Almásfüzitő unikajú podľa Greenpeace do Dunaja nebezpečné látky. Organizácii to mali potvrdiť výsledky odberov sedimentov z koryta Dunaja. Dnes o tom informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová.

"Vzorky, ktoré odobral Greenpeace v piatok 9. decembra 2011, obsahovali nadlimitné množstvá arzénu, molybdénu a brómu," vymenovala Szabová. Organizácia tak podľa jej slov žiada zodpovedné maďarské úrady, aby zabezpečili ukončenie prevádzky nebezpečného odkaliska.

"Odkalisko nedisponuje základným systémom izolácie a zadržiavania nebezpečných látok. Teraz sme našli dôkaz, že z neho unikajú nebezpečné látky do Dunaja," dodal expert na toxické látky z Greenpeace Stredná a východná Európa (CEE) Gergely Simon.

Podľa Szabovej odobral Greenpeace vzorky sedimentov v čase nízkej hladiny Dunaja na miestach, na ktoré bežne nie je možný prístup. Odkalisko s červeným kalom je pritom podľa Greenpeace podobné tomu v Ajke, ktorého hrádza sa minulý rok pretrhla a spôsobila ekologickú haváriu.

"Podľa zistení Greenpeace je v technickom stave odkaliska niekoľko závažných problémov. Napriek tomu maďarské úrady predĺžili minulý rok prevádzkovateľovi Tatai Környezetvédelmi Zrt. povolenie na prevádzku," opísala Szabová.

Aktivisti zároveň požiadali aj maďarskú vládu, aby prijala všetky legislatívne rámce Európskej únie tak, aby "bolo v Maďarsku zodpovedne nakladané s nebezpečným odpadom podľa princípov trvalej udržateľnosti".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu