Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zamorenie vo Fukušime desaťmilionkrát vyššie ako norma

Reaktor vo Fukušime
Reaktor vo Fukušime

TOKIO - Rádioaktívne žiarenie v druhom bloku japonskej jadrovej elektrárne Fukušima je desaťmilionkrát vyššie než normálne. Táto rádioaktivita bola nameraná v zamorenej vode, ktorá stojí v turbogenerátorovej budove elektrárne.

Robotníci, ktorí prišli vodu odčerpávať, boli z budovy po tomto zistení evakuovaní. Oznámil to prevádzkovateľ elektrárne firma Tepco. Už predtým japonský úrad pre bezpečnosť jadrových reaktorov NISA zistil vo vode druhého reaktorového bloku elektrárne vysokú koncentráciu izotopu jódu 134. To môže naznačovať poškodenie aktívnej zóny reaktora, uviedli odborníci. Firma Tepco sa postupne pokúša odčerpať kontaminovanú vodu zo všetkých štyroch energoblokov elektrárne Fukušima 1. Táto voda totiž bráni ďalšiemu postupu sanačných prác a spôsobila už ožiarenie desiatky pracovníkov.

Elektráreň Fukušima 1 zamoruje čoraz viac aj morskú vodu vo svojom bezprostrednom okolí. Ako dnes už skôr oznámil úrad NISA, hodnota rádioaktívneho jódu prekračuje podľa najnovšieho merania bezpečnostný limit 1850krát, čiže o 600násobok viac ako v piatok. Ešte v piatok hodnota rádioaktívneho jódu 131 vo vzorkách odobratých zhruba 330 metrov od pobrežia pri elektrárni prekračovala bezpečnostný limit "len" 1250krát, v utorok dokonca len 125krát. V mori sa však koncentrácia rádioaktívnych prvkov rýchlo riedi. Preto nehľadiac na vysoké čísla nameraných hodnôt žiadne bezprostredné nebezpečenstvo pre flóru ani faunu na pobreží nehrozí, uviedol úrad.

Rastúce zaťaženie rádioaktívnymi prvkami ale podľa odborníkov svedčia o tom, že z havarovaného reaktora unikajú rádioaktívne materiály, ako sa niektorí obávali. Aj podľa šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amana nebude nebezpečenstvo z havarovanej elektrárne Fukušima ešte dlho zažehnané. Stále nie je jasné, či sú jadrá reaktorov a vyhorené palivové tyče dostatočne chladené. Bude potrebné urobiť ešte veľa vecí, aby kríza skončila, povedal Amano víkendovému číslu denníka New York Times. Spoločnosť Tepco, ktorá elektráreň Fukušima prevádzkovala a riadi teraz záchranné práce, dnes priznala, že najmenej traja ožiarení technici pracujúci na treťom bloku neboli informovaní o tom, že tam budú vystavení drasticky vysokým hodnotám žiarenia.

"Keby (vo firme) riadne fungovali informačné toky, mohlo sa možno nehode zabrániť," povedal podľa agentúry DPA istý manažér denníku Jomiuri. Súčasne však vyšlo najavo, že časť robotníkov pracujúcich na prívode elektrického vedenia do narušenej elektrárne, aby bolo možné obnoviť chladenie, vedome nedbala na poplachové signály pred rádioaktivitou. Rádioaktívna voda bola objavená aj v turbínových budovách všetkých štyroch reaktorových blokov Fukušima 1.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu