Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V reaktore vo Fukušime môže byť prasklina!

Elektráreň Fukušima
Elektráreň Fukušima (Zdroj: SITA)

TOKIO - Pracovníci japonskej jadrovej bezpečnostnej agentúry majú podozrenie, že v jadre reaktora v jadrovej elektrárni Fukušima 1 môže byť prasklina. Tým by sa zvýšila pravdepodobnosť vážnejšieho znečistenia životného prostredia, upozorňuje dnes agentúra AP.

"Je možné, že niekde v reaktore môže byť poškodenie," povedal hovorca bezpečnostného orgánu Hidehiko Nišijama. "Naše údaje však ukazujú, že reaktor si udržiava istú kontrolnú funkciu," dodal. Naznačil, že mohlo byť poškodené jadro tretieho reaktora, ide však vraj o obmedzené poškodenie.

Podľa úradov mohlo byť poškodené iné zariadenie, napríklad potrubie alebo obal na vyhorené palivo. Od 11. marca, kedy severovýchodné Japonsko zasiahlo mohutné zemetrasenie a následná prívalová vlna cunami, sa operátori snažia v elektrárni Fukušima obnoviť chladenie palivových tyčí.

Núdzovo sa ju snažia systematicky ochladzovať vodou, pretože chladiace zariadenie bolo pri zemetrasení poškodené. Tretí reaktor vo Fukušime 1, v ktorom sa objavuje najviac problémov, obsahuje 170 ton rádioaktívneho paliva. Operátori dnes v reaktoroch jedna až tri zastavili prácu, aby skontrolovali úroveň radiácie.

Predchádzajúce emisie rádioaktivity boli dôsledkom cieleného vypúšťania rádioaktívnej pary, aby sa v reaktore znížil tlak a nedošlo k prasknutiu. Ovšem úniky z nejakej praskliny môžu dosahovať nekontrolovateľné množstvo látok ohrozujúcich okolitú pôdu i ovzdušie.

Počet úradne registrovaných obetí ničivého zemetrasenia presiahol už 10.000. Podľa japonskej agentúry Kjódó je nezvestných ďalších viac ako 17.440 ľudí. Deväťstupňové zemetrasenie a cunami zdevastovali najmä pobrežné oblasti severovýchodného Japonska. Vážne poškodená bola aj miestna jadrová elektráreň, čo vyvolalo zvýšenie rádioaktivity v okolí.

Podľa Kjódó dostali nebezpečnú dávku desiatky osôb. Cez 240.000 ľudí prebýva od zemetrasenia v núdzových ubytovniach. Iba z okruhu 20 kilometrov okolo elektrárne bolo evakuovaných viac ako 170.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu