Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Rádioaktivita pri Fukušime stúpa, ohrozuje pobrežie

Radiácia ohrozuje okolie Fukušimi
Radiácia ohrozuje okolie Fukušimi

TOKIO - Hodnoty rádioaktívneho jódu v morskej vode pri japonskej jadrovej elektrárni Fukušima 1 výrazne prekračujú bezpečnostné limity.

Panujú obavy, že radiácia preniká do spodných vôd z jedného alebo viacerých reaktorov elektrárne, silne poškodených devastujúcim zemetrasením a následnou vlnou cunami. Dnešné oznámenie japonského úradu pre jadrovú bezpečnosť citovali agentúra AFP a spravodajský server BBC.

Vo vzorkách odobratých zhruba 300 metrov od pobrežia pri elektrárni Fukušima 1 bola zistená hodnota rádioaktívneho jódu 131 prekračujúce 1250krát bezpečnostné limity, uviedol japonský úrad. Testy vykonal v piatok prevádzkovateľ elektrárne, energetická spoločnosť Tepco.

"Ak vypijete pol litra vody s takou koncentráciou jódu, dostanete naraz dávku vo výške ročného limitu, aký môžete absorbovať. Je to pomerne vysoká úroveň," povedal hovorca úradu pre jadrovú bezpečnosť Hidehiko Nišijama.

Dodal však, že po zriedení rádioaktivity preniknutej do oceánu jeho vodami sa množstvo rádioaktívneho jódu absorbovaného riasami a morskými živočíchmi môže znížiť.

"Koncentrácia jódu sa okrem toho každých osem dní znižuje o polovicu, takže keď budú ľudia jesť morské produkty, jeho množstvo bude pravdepodobne výrazne nižšie," poznamenal.

V utorok pritom bola ešte hodnota rádioaktívneho jódu v morskej vode pri Fukušime "iba" 126krát vyššia ako limit stanovený vládou pre vody Tichého oceánu. Terajší výrazný rast koncentrácie silne zvyšuje riziká potravinovej kontaminácie morskými produktmi, konštatovala AFP. Podporil zároveň obavy expertov, že v nádrži paliva tretieho reaktora môže byť trhlina.

Možnosť poškodenia jadra jedného zo šiestich reaktorov elektrárne dnes pripustila aj spoločnosť Tepco. Oznámila zároveň, že na chladenie poškodených reaktorov sa bude teraz používať sladká voda namiesto morskej s nádejou, že to bude efektívnejšie.

Počet úradne registrovaných obetí zemetrasenia a cunami z 11. marca presiahol už 10 tisíc, nezvestných je ďalších viac ako 17440 ľudí. Vyše 240 tisíc ľudí je od katastrofy v núdzových ubytovniach.

Situácia v jadrovej elektrárni Fukušima 1 je podľa piatkového vyhlásenia japonského premiéra Naoto Kana naďalej "veľmi vážna" a nepredvídateľná. Cunami vážne poškodila niekoľko reaktorov. Odvtedy z nich uniká radiácia, hoci podľa japonských úradov zatiaľ nie v dávkach bezprostredne ohrozujúcich zdravie obyvateľov.

Zničená elektráreň Fukušima 1

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu