Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodina dokopy váži takmer pol tony, diétu odmieta!

Rodina v časoch najväčšej obezity Zobraziť galériu (2)
Rodina v časoch najväčšej obezity

CORNWALL - Trojčlenná obézna rodina už stála anglické zdravotníctvo v prepočte viac ako 1,3 milióna eur. Zoštíhľujúce procedúry a operácie však vyšli celkom navnivoč, pretože všetci svorne tvrdia, že schudnúť vlastne ani nechcú.

Zaneta Jonesová (46) spolu s manželom Davidom (58) podstúpili bypass žalúdka (podviazanie žalúdka, pozn. red.) a ich šestnásťročného syna Stanleigha čaká ten istý zákrok o pár mesiacov. Dokopy toto trio váži vyše 480 kilogramov.

Zdravotníctvo už na ich liečbu vynaložilo značné množstvo peňazí, ktoré by pokryli tisíc biopsií pri podozrení rakoviny prsníka u žien alebo ročnú dávku liekov pre 1235 pacientov s Alzheimerovou chorobou. Jonesonovci však uviedli, že "diéta nie je riešenie", pretože sa domnievajú, že ich obezita je genetický problém. "Chápem, že ľudia sú nahnevaní, že so svojich daní prispievajú aj na našu liečbu, ale musia si uvedomiť, že sme chorí," povedal David.

Na neustálom zvyšovaní váhy svojráznej rodinky sa veľkou mierou podpísal ich životný štýl. Každý deň zjedli desaťtisíc kalórií v podobe vyprážaných jedál a stravy rýchleho občerstvenia a tento nezdravý zvyk preniesli aj na svojho syna. Už v štyroch rokoch nosil oblečenie, ktoré bolo určené dvanásťročným deťom. V trinástich keď už vážil neuveriteľných 120 kíl, mu lekári diagnostikovali cukrovku. "Nenávidím sa za to, že som mu dovolila toľko jesť. Ale nedokázala som sa pozerať na to ako plakal, tak som nakoniec ustúpila," povedala Zaneta.

Jej problémy s váhou začali počas dospievania. Kvôli nadmernej váhe trpela vysokým krvným tlakom a dokonca jej raz zlyhali obličky. Pätnásť rokov užívala 29 tabletiek denne, ktoré boli určené na choroby súvisiace s obezitou. Daňových poplatníkov to stálo 900-tisíc libier (viac ako milión eur).

"Viem, že ostatných to rozčuľuje keď vidia, kam idú ich peniaze. Možno by sme mali platiť vyššie zdravotné poistenie, ale to by potom mali aj alkoholici a drogovo závislí. Obezita je mentálny problém," vysvetľuje Zaneta, ktorá spolu s manželom a synom už dokopy schudli desiatky kilogramov.

"Smrteľne chorým pacientom odmietajú vykonať zákroky, ktoré by im mohli zachrániť život. Kompetentní by sa preto mali snažiť nájsť lacnejšie metódy ako liečiť obezitu," uviedla Emma Boonová z Asociácie daňových poplatníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu