Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kaddáfího sily sú údajne už na predmestí Benghází

Kaddáfiho jednotky
Kaddáfiho jednotky

TOBRUK/KÁHIRA - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí ohlásil na dnešok rozhodujúcu bitku o mesto Misráta, ležiace v západnej časti krajiny.

Štátna televízia oznámila, že Kaddáfího sily už túto povstaleckú baštu dobyli a teraz ju "čistia od ľudí zo zločineckých ozbrojených gangov". Obyvatelia Misráty a povstalci to ale podľa agentúry Reuters popierajú. Provládne jednotky podľa správy štátnej televízie už tiež dosiahli predmestia povstaleckej bašty Benghází na východe krajiny.

"To nie je pravda. Klamú. V Misráte je kľud a nie je tu žiadny hluk z ostreľovania," povedal Reuters telefonicky rezident z Misráty Muhammad. "Nesmieme ponechať Misrátu ako rukojemníkov v rukách hŕstky idiotov," vyhlásil v stredu Kaddáfi a ohlásil na dnešok "rozhodujúcu bitku" o tretie najväčšie mesto Líbye so zhruba 500 000 obyvateľmi. Hlavným cieľom tvrdej protiofenzívy Kaddáfího síl je najvýchodnejšia bašta rebelov, sídlo povstaleckej Národnej rady Benghází, o ktorom vodcov syn Sajf Islám v stredu vyhlásil, že bude dobyté "do 48 hodín". Líbyjská armáda tiež vyzvala tamojších povstaleckých obrancov, aby zložili zbrane a dala im ultimátum do dnešného večera, aby sa vzdali.

Líbyjská štátna televízia podľa Reuters priniesla najnovšiu informáciu, podľa ktorej sú počuť na letisku pri Benghází explózie a streľba. Žiadne podrobnosti však zatiaľ neuviedla. Podľa svedkov citovaných agentúrou DPA letisko v Benghází bombarduje Kaddáfího letectvo, ktoré v stredu po prvýkrát napadlo zo vzduchu pozície povstalcov asi desať kilometrov východne od tohto mesta. Medzinárodné lety sem boli už skôr zastavené.

Provládne jednotky v utorok oznámili, že dobyli späť strategické mestá Adžedábíju a Brig, boje v blízkosti Adžedábíje ale pokračovali aj v stredu a povstalci pri nich spomalili postup armády na Benghází vzdialenej asi 150 kilometrov. Dnes arabská televízia Al-Arabíja oznámila, že pri stretoch povstalcov s Kaddáfího vojakmi pri Adžedábíji bolo zabitých najmenej 30 civilistov.

"Bol som v nemocnici a videl som tam 30 tiel žien, detí a starších ľudí. Všetko to boli civilisti, nie povstalci," citovala televízia očitého svedka Abdal Barího Zevího. Rovnakú bilanciu obetí potvrdil agentúre AP vysoký predstaviteľ nemocnice v Adžedábíji. Podľa tohto nemenovaného zdroja bolo okrem 30 mŕtvych pri bojoch o mesto, ktoré je "vstupnou bránou" k rebelmi ovládanému územiu na východe Líbye od utorkovej noci, navyše zranených a hospitalizovaných najmenej 80 ľudí. Oveľa väčší počet ľudí sa vraj ale vôbec nemohol do nemocnice dostať.

Bezpečnostná rada OSN v stredu osem hodín debatovala o pripravovanej rezolúcii o Líbyi, ktorej obsahom má byť predovšetkým zavedenie bezletovej zóny. Hlasovanie o dokumente, ktorý navrhli Británia, Francúzsko a Libanon, bude údajne ešte dnes, a ak rezolúcie prejde, začne platiť bezodkladne. S cieľom presadiť čo najrýchlejšie hlasovanie o "líbyjskej rezolúcii" dnes odletel do New Yorku francúzsky minister zahraničia Alain Juppé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu