Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kandidáti na smrť: Vo Fukušime najmenej 20 ožiarených!

Pracovníci vo Fukušime idú na smrť
Pracovníci vo Fukušime idú na smrť (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - V japonskej jadrovej elektrárni Fukušima 1 utrpelo po zemetrasení zranenia 23 ľudí. Najmenej 20 ďalších pracovníkov bolo ožiarených a jeden z nich bol vystavený veľmi silnej radiácii, informovala dnes Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

Médiá už predtým hovorili o "desiatkach zranených" v elektrárni vážne poškodenej pri piatkovom zemetrasení a cunami. Agentúra sa v oznámení odvoláva na informácie od japonskej vlády.

Zranení, niektorí pri výbuchoch, boli zamestnancami prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosti TEPCO, ako aj subdodávateľov, štyria sú príslušníci civilnej obrany. Dvaja pracovníci sú nezvestní, pričom dekontamináciu museli po ožiarení podstúpiť aj dvaja policajti a viacerých hasičov pozorujú lekári.

Poslední pracovníci, ktorí ostali v jadrovej elektrárni Fukušima 1, sú podľa predsedu Spoločnosti pre ochranu pred žiarením "kandidátmi na smrť". Silné rádioaktívne žiarenie je pre nich "katastrofou", ktoré pravdepodobne spôsobí, že zomrú skôr, uviedol dnes Sebastian Pflugbeil pre tlačovú agentúru DPA.

"Tam už nikto nebude pozerať na dozimetre. Robia jednoducho svoju robotu a ešte sa to snažia nejako obmedziť alebo aspoň oddialiť," povedal Pflugbeil. "Keď je potrebné, aby ľudia cielene išli na smrť, aby ochránili obyvateľstvo pred závažnými škodami, potom je to zlá technológia," vyhlásil.

Prevádzkujúca spoločnosť TEPCO dočasne obmedzila núdzový tím v elektrárni Fukušima-I na 50 pracovníkov, ktorí dostali v médiách prezývku "Fukušimská päťdesiatka".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu