Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrdinovia: Vystavujú sa žiareniu, aby odvrátili katastrofu!

Skupina 50 pracovníkov sa snaží odvrátiť katastrofu
Skupina 50 pracovníkov sa snaží odvrátiť katastrofu

TOKIO - Malá skupina technikov, ktorí napriek radiácii a požiarom ako jediní zostali v poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima 1, predstavuje pre Japonsko možno poslednú šancu na odvrátenie väčšej jadrovej katastrofy, napísal americký denník The New York Times.

V úplnej tme, ktorú prerezávajú iba ich svetlá, preliezajú elektrárenským labyrintom a občas začujú výbuchy vodíka, ktorý uniká z reaktorov. Dýchajú cez nepohodlné respirátory, alebo si na svojich chrbtoch nesú ťažké bomby s kyslíkom. Na sebe majú biele celoobleky, ktoré ich iba nedostatočne chránia pred neviditeľnou radiáciou, ktorá prestupuje ich telami.

To oni sú päťdesiatkou bezmenných pracovníkov, ktorí zostali. Dobrovoľne sa prihlásili, alebo im nariadili, aby morskou vodou chladili nebezpečne odkryté palivové tyče, ktoré sa tavia, aby zabránili ešte väčším únikom rádioaktívnych látok, ktoré by mohli ohroziť milióny ich spoluobčanov.

Títo zamestnanci prinášajú stále väčšie obete, o ktorých sa zatiaľ skôr mlčí. Japonské ministerstvo zdravotníctva v utorok zvýšilo hornú hranicu radiácie, ktorej môže byť vystavený každý z pracovníkov, zo 100 na 250 milisievertov (mSv), čo je päťkrát viac, než povoľuje limit pre zamestnancov amerických jadrových elektrární. Od piatkového zemetrasenia a cunami zomrelo päť pracovníkov, 22 ďalších sa zranilo a dvaja sú nezvestní.

Podľa expertov je Fukušima 1 kontaminovaná žiarením do tej miery, že je nemožné, aby technici pri reaktoroch pracovali dlhšiu dobu. V najhoršie zasiahnutých častiach elektrárne sa tak pravdepodobne veľmi rýchlo striedajú, zrejme už po minútach.

Radiácia ani tak ale zďaleka nedosahuje hodnoty ako po katastrofe v Černobyle, kde na následky ožiarenia zahynuli desiatky ľudí, ktorí sa podieľali na likvidácii najhoršej jadrovej nehody v dejinách. U niektorých z černobyľských záchranárov sa následky ožiarenia, ako rôzne druhy rakoviny alebo šedý zákal, prejavili až po čase.

Japonský ľud je známy svojím zmyslom pre povinnosť. Ten ešte zvyšuje výchova, ktorá dobro skupiny stavia nad dobro jednotlivca. Preto môžu byť Japonci častejšie ochotní sa v záujme skupiny obetovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu