Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Japonsko zvažuje pomoc americkej armády!

Najviac postihnuté sú reaktory 1, 3 a 4 Zobraziť galériu (4)
Najviac postihnuté sú reaktory 1, 3 a 4 (Zdroj: SITA)

TOKIO/VIEDEŇ - Požiar v reaktore 4 sa už údajne podarilo uhasiť, ale na záberoch japonskej televízie bol aj potom vidieť dym. Kvôli zvýšenej rádioaktivite museli byť asi na hodinu evakuovaní všetci zvyšní zamestnanci. Po poklese úrovne radiácie sa ich podľa agentúry Reuters asi 180 vrátilo späť. Japonsko zvažuje, že o pomoc požiada americkú armádu.

"Pracovníci nemôžu v súčasnosti v elektrárni vykonávať ani tie najmenšie práce," vyhlásil v noci na dnes SEČ hovorca japonskej vlády Jukio Edano. "Kvôli nebezpečenstvu radiácie sme v pohotovosti." Neskôr Edano uviedol, že úroveň žiarenia v elektrárni sa mení každou hodinou. V súčasnosti by vraj nemalo predstavovať bezprostredné zdravotné nebezpečenstvo.

Najvyššiu prioritu pre technikov teraz predstavuje tretí reaktor, u ktorého namerali najvyššie hodnoty radiácie. Vo štvrtom reaktore horela už druhýkrát za posledných 24 hodín nádrž s vyhoreným palivom.

Podľa Edana sa do reaktora 4 má tiež vpúšťať voda pozemnou cestou. Reuters uviedol, že pracovníci chcú pomocou buldozérov v areáli elektrárne vystavať núdzovú cestu, aby sa po nej mohli dostať hasičské autá. Cesty zablokované troskami po zemetrasení a cunami sťažujú prístup i k samotnej elektrárni.

Vodu začali technici vpúšťať aj do reaktorov 5 a 6, ktoré zatiaľ nepostihli tak závažné problémy ako štvoricu ostatných reaktorov.

Japonské úrady zatiaľ neplánujú rozšírenie dvadsať kilometrovej evakuačnej zóny v okolí elektrárne. Vetry by dnes podľa japonského meteorologického úradu mali viať predovšetkým zo severozápadu, a preto by väčšinu rádioaktívneho materiálu mali zaniesť nad Tichý oceán.

Napriek tomu napríklad činitelia v prefektúre Ibaraki, ktorá leží medzi Fukušimou a Tokiom, dnes ráno miestneho času namerali hodnoty radiácie 300-krát vyššie, než je bežné. Zdraviu nebezpečné tieto hodnoty podľa japonskej tlačovej agentúry Kjódó ale nie sú.

Postup spoločnosti Tepco kritizoval nepriamo japonský premiér Naoto Kan, ktorý sa sám stal terčom kritiky za spôsob riešenia krízy. Podľa agentúry Kjódó chcel v utorok vedieť "Čo sa, sakra, deje?", keď sa o požiari v elektrárni od vedenia spoločnosti dozvedel až hodinu potom, čo o ňom informovali japonské televízie.

Isté znepokojenie dala dnes prvýkrát najavo aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorej riaditeľ žiadal rýchlejšie a podrobnejšie informácie o tom, čo sa vo Fukušime 1 deje.

Okrem možnej žiadosti adresovanej armáde Spojených štátov o pomoc s vážnymi problémami vo Fukušime 1 požiadalo Japonsko o spolupráci aj Južnú Kóreu. Tá Japonsku pošle asi 50 ton zo svojich zásob bóru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu