Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vo Fukušime opäť horelo, radiácia dosiahla smrteľné hodnoty

Zničený vonkajší obal reaktora 4 Zobraziť galériu (6)
Zničený vonkajší obal reaktora 4

TOKIO - Ďalším požiarom v japonskej elektrárni Fukušima 1 má zabrániť kyselina boritá preventívne distribuovaná z vrtuľníkov, informovali o tom tlačové agentúry. Počas 24 hodín tu horelo už dvakrát.

Nový oheň vzbĺkol v reaktore 4 v utorok okolo 22:00 hodiny SEČ. Do boja s plameňmi boli nasadení hasiči, požiar zrejme spôsobila explózia vodíka. Jadrovej kríze čelí Japonsko od piatku, keď krajinu zasiahlo ničivé zemetrasenie a prívalová vlna cunami.

Nad elektrárňou podľa videozáznamov televíznej stanice NHK v dôsledku požiaru stúpali husté mračná dymu, cez ktoré nebolo budovu reaktora takmer vidieť.

V utorok začalo prvýkrát v nádrži s vyhoreným palivom v reaktore 4 horieť potom, čo jadrovou elektrárňou otriasli výbuchy, ktoré zasiahli druhý a štvrtý reaktor. Tento požiar spôsobil únik rádioaktivity priamo do ovzdušia, a to v množstve potenciálne nebezpečnom pre neskorší vznik rakoviny a zmeny v genetickom kóde.

V stene vonkajšej budovy reaktora 4 sú teraz dve diery o veľkosti asi osem štvorcových metrov. Aj v reaktoroch 5 a 6 stúpla teplota, zatiaľ len mierne.

V dvoch iných reaktoroch elektrárne Fukušima 1 podľa údajov spoločnosti Tokyo Electric Power Company (Tepco) vysoká teplota spôsobila poničenie palivových tyčí. V reaktore 1 je toto poškodenie okolo 70 percent, v reaktore 2 dosahuje približne 33 percent. O aké poškodenie sa presne jedná nebolo podľa DPA spresnené. Po roztavení palivových článkov by podľa expertov nasledovalo uvoľnenie radiácie do vnútorného obalu reaktora. Jej šíreniu mimo reaktor bráni však ešte vonkajší ochranný obal.

Hovorca japonskej vlády Juki Edan dnes navyše podľa DPA uviedol, že môže byť poškodený aj vnútorný plášť reaktora 3, potvrdené to ale zatiaľ nie je.

V noci na dnes dosiahlo množstvo rádioaktivity vyžarované z japonskej elektrárne Fukušima 1 doterajšieho rekordu. Vyššia radiácia aj požiare neumožňujú podľa DPA ľuďom pokračovať v chladení reaktorov a ďalšiu prácu. Japonsko v tejto veci požiadalo o pomoc zahraničia.

Pravdepodobne narušený bola aj vnútorný obal zemetrasením poškodeného reaktora č. 3 japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1, čo mohlo spôsobiť výrazný únik rádioaktívnej pary do ovzdušia. Oznámil to hlavný tajomník japonskej vlády Jukio Edano.

Z reaktora č. 3 bolo možné pozorovať od 08.30 h miestneho času stúpanie bieleho oblaku dymu. Edano v reakcii na incident uviedol, že poškodená je jedna z troch ochranných štruktúr reaktora, ktorá má brániť úniku rádioaktivity.

Kjódó uviedla, že v častiach elektrárne boli namerané 400-násobné hodnoty radiácie, než je ročný povolený limit. V okruhu 30 kilometrov od Fukušima 1 zaviedli úrady bezletovú zónu.

Kjódó tiež oznámila, že južne od postihnutej elektrárne boli namerané hodnoty radiácie až stokrát vyššie ako normálne. Tieto hodnoty vraj môžu predstavovať nebezpečenstvo, ak by im ľudia boli vystavení dlhú dobu, zďaleka ale nie sú smrteľné.

Podľa Reuters sa zdá, že súčasná japonská jadrová kríza je horšia než nehoda americkej atómovej elektrárne Three Mile Island v roku 1979. Tá dosiahla piaty stupeň na sedembodovej škále MAAE pre posudzovanie porúch a havárií jadrových zariadení. Aj francúzsky úrad pre jadrovú bezpečnosť (ASN) hovorí o stupni číslo šesť. Katastrofa v Černobyle sa ako jediná radí na siedmy stupeň. K nej má vraj situácia vo Fukušime 1 stále ďaleko.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu