Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová zbraň proti požiarom v elektrárni: Kyselina boritá!

Vo Fukušime stále horí
Vo Fukušime stále horí

TOKIO - Ďalším požiarom v japonskej elektrárni Fukušima 1 má zabrániť kyselina boritá preventívne distribuovaná z vrtuľníkov, informovali o tom tlačové agentúry. Počas 24 hodín tu horelo už dvakrát. Nový oheň vzbĺkol v reaktore 4 v utorok okolo 22:00 hodiny SEČ.

Do boja s plameňmi boli nasadení hasiči, požiar zrejme spôsobila explózia vodíka. Nad elektrárňou podľa videozáznamov televíznej stanice NHK v dôsledku požiaru stúpali husté dymové mračná, cez ktoré nebolo budovu reaktora takmer vidieť.Jadrovej kríze Japonsko čelí od piatku, keď krajinu zasiahlo ničivé zemetrasenie a prívalová vlna cunami.

V utorok začalo prvýkrát v nádrži s vyhoreným palivom v reaktore 4 horieť po tom, čo jadrovou elektrárňou otriasli výbuchy, ktoré zasiahli druhý a štvrtý reaktor. Tento požiar spôsobil únik rádioaktivity priamo do ovzdušia. V stene vonkajšej budovy reaktora 4 sú teraz dve diery o veľkosti asi osem štvorcových metrov. Aj v reaktoroch 5 a 6 stúpla teplota, zatiaľ len mierne.

Z elektrárne evakuovali 750 pracovníkov a na mieste pôsobí len asi 50 ľudí, ktorí sú vystavení zvýšenému riziku radiácie. V okolí reaktorov namerali žiarenie v hodnotách, ktoré by u ožiarených osôb neskôr mohli spôsobiť vznik rakoviny.

Japonská agentúra Kjódó uviedla, že v častiach elektrárne namerali 400-násobne väčšiu radiáciu, než je ročný povolený limit. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu ale úroveň radiácie v elektrárni po počiatočnom prudkom zvýšení opäť klesla. V okruhu 30 kilometrov od Fukušimy 1 zaviedli úrady bezletovú zónu.

Podľa Reuters sa zdá, že súčasná jadrová kríza je horšia než nehoda americkej atómovej elektrárne Three Mile Island v roku 1979. Tá dosiahla piateho stupňa na sedembodovej škále MAAE pre posudzovanie porúch a havárií jadrových zariadení. Aj francúzsky úrad pre jadrovú bezpečnosť (ASN) hovorí o stupni číslo šesť. Katastrofa v Černobyle sa ako jediná radí na siedmy stupeň. K nej má vraj situácia vo Fukušime 1 stále ďaleko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu