Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vydesení Japonci vinia vládu, údajne zatajuje informácie

Podľa Japonských obyvateľov vláda tají skutočné riziká
Podľa Japonských obyvateľov vláda tají skutočné riziká (Zdroj: SITA)

SOMA - Znepokojení Japonci žijúci v blízkosti jadrovej elektrárne Fukušima 1 obviňujú vládu z toho, že tají pravdu o skutočných rizikách radiácie, ktorá uniká z elektrárne poškodenej zemetrasením. Na internete a Twitteri mnoho obyvateľov ostrovného štátu diskutuje o tom, či hrozí roztavenie reaktorov a ako sa najlepšie dostať preč z krajiny.

"Nemyslím si, že nám hovoria pravdu. Možno ani oni ju nevedia," povedal agentúre AP Tošijaki Kiuči (63) z obce Soma, ktorá leží asi 50 kilometrov severne od Fukušima 1. V tej došlo v posledných dňoch k výbuchom v štyroch reaktoroch, ktoré sa prehrievajú napriek úsiliu inžinierov pumpovať do nich morskú vodu. Do ovzdušia z elektrárne po explóziách unikli rádioaktívne látky.

"Máme skutočne strach, ako keby sme nemali už tak dosť starostí. Rádioaktívny spád nemôžete vidieť, takže sme na nich (úradoch) úplne závislí," hovorí Šinako Tačijaová (70), ktorá upratuje svoj poškodený dom. "Predtým som činiteľom verila, ale nie teraz. Myslím, že k nám nie sú úprimní. Nič nám nehovoria," zveruje sa žena.

Mnoho obyvateľov Somu opustilo už v pondelok, keď sa dozvedeli o druhom výbuchu vo Fukušime 1, a slovami ako evakuácia, radiácia alebo roztavenie jadrového reaktora žije podľa agentúry Reuters aj japonský internet a Twitter. Správy o tom, že sa rádioaktivita, aj keď nie v nebezpečných hladinách, blíži k hlavnému mestu Tokiu, vyvolali u mnohých obyvateľov paniku.

"Prosím, zbaľte svoju rodinu, dôležité dokumenty, rodinné spomienky a bežte odtiaľto. Ak si nemôžete dovoliť opustiť Japonsko, choďte aspoň tak ďaleko na juhovýchod, ako môžete, aby medzi vami a postihnutou oblasťou bola čo najväčšia vzdialenosť," napísal jeden z užívateľov Twitteru.

Obavy ešte zvýšila informácia o tom, že energetická spoločnosť Tepco evakuovala väčšinu svojich pracovníkov z Fukušimy 1. Nie všetci však môžu svoje domovy opustiť. Mnohí ľudia sa nemajú zo Somy ako dostať, pretože ich autá zničilo zemetrasenie. "Na tomto mieste žijem. Postavili tu jadrové zariadenie, tak si s tým jednoducho musíme poradiť," uviedol jeden z miestnych obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu