Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

So zdesením sledovali, ako mesto mizne z mapy

Zničené mesto Minamisanriku Zobraziť galériu (10)
Zničené mesto Minamisanriku

TOKIO - Výkriky hrôzy a zdesenia obyvateľov japonského mestečka Minamisanriku zachytáva ďalší amatérsky záznam. Ľudia len bezmocne sledovali, ako im ich mesto a celý doterajší život mizne pred očami.

Minamisanriku v prefektúre Iwata vymazalo cunami z mapy, ľudia na vyššie položenej zemi, ktorí mali šťastie a stihli uniknúť, len v hrôze sledovali obrovský múr vody, ktorý pred sebou hrnie ich domy a plávajúce trosky.

V Minamisanriku je podľa televízie NHK nezvestných okolo 10-tisíc ľudí. Teda viac ako polovica z celkového počtu 17-tisíc obyvateľov mesta ležiaceho na severovýchode ostrova Honšú.

Nezvestných sa snažia nájsť za pomoci armády. Po piatkovom zemetrasení úrady evakuovali do 25 prechodných prístreškov okolo 7 500 obyvateľov mesta, s ďalšími 10-tisícimi však nemajú žiadny kontakt.

Letecké snímky ukazujú, že ničivé vlny prístavné mesto takmer úplne zrovnali so zemou.

Počet obetí zemetrasenia a následnej vlny cunami sa môže v Japonsku ešte dramaticky zvýšiť. Japonské úrady dnes uvádzajú viac ako 5000 mŕtvych, polícia ráta s najmenej dvojnásobným počtom obetí. Podľa japonskej agentúry Kjódo však zostáva nezvestných okolo 30-tisíc.

Zemetrasenie a následné vlny cunami zničili dovedna takmer 73-tisíc budov, alebo z nich urobili neobývateľné objekty, informoval japonský rezort vnútra.

V núdzových príbytkoch našli dočasné útočisko státisíce Japoncov. Mnohé lokality sú však v dôsledku škôd, zosuvov pôdy alebo záplav aj niekoľko dní po vyčíňaní prírodného živlu odrezané od sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu