Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MV: Japonsku pripravujeme pomoc, zatiaľ o ňu nepožiadalo

Zničené a zaplavené Japonsko
Zničené a zaplavené Japonsko

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra už poslalo japonskému veľvyslanectvu v Bratislave návrh na poskytnutie humanitárnej pomoci, teraz čakajú na odpoveď, respektíve pokyny európskeho monitorovacieho a informačného centra.

Sekcia integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany ministerstva na základe pokynu ministra vnútra Daniela Lipšica pripravuje v humanitárnych skladoch materiál, ktorý by Japonsko mohlo potrebovať. Ide o potreby pre núdzové ubytovanie, napríklad stany, lôžka, deky, elektrocentrály a agregáty či vodné čerpadlá.

Materiál pripravia do 24 hodín. Počíta sa tiež so záchranármi, ktorých bude možné vyslať do štyroch až šiestich hodín. Pracovníci sekcie sledujú informácie európskeho Monitorovacieho a informačného centra v Bruseli, ktoré by po komunikácii s Japonskom malo vyzvať krajiny EÚ na poskytnutie pomoci. Slovensko môže podľa ministra vnútra pomôcť aj vyslaním psovodov a psov na vyhľadávanie ranených osôb ako aj vyhľadávacích profesionálov Horskej záchrannej služby. Pomoc môže ministerstvo do postihnutej krajiny distribuovať prostredníctvom svojej letky alebo spolu s okolitými štátmi.

Lipšic zároveň vyjadril sústrasť krajine, ktorú dnes ráno zasiahlo ničivé zemetrasenie a následne aj vlny cunami. O život prišlo niekoľko desiatok ľudí. Informácie poskytla Ľudmila Staňová z komunikačného odboru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu