Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Povstalci údajne držia pozície, Kaddáfího režim tvrdí opak

Havarované lietadlo pri meste Ras Lanúf
Havarované lietadlo pri meste Ras Lanúf

TRIPOLIS - Tri mestá na pobreží Líbye boli v nedeľu svedkom tvrdých bojov medzi jednotkami vernými Muammarovi Kaddáfímu a oddielmi vzbúrencov.

Zrejme najväčšiu bitku od začiatku konfliktu zviedli bojujúce strany o mesto Misuráta, kde zahynuli desiatky bojovníkov. Podľa tvrdenia povstalcov je celý východ Líbye pod ich kontrolou, odrazili údajne útoky vládnych vojsk na Závíju a Bin Džavád.

Opozícia dala záruky, že bude rešpektovať ropné kontrakty. Peniaze z ropy ale prichádzajú stále do centrálnej banky a má ich k dispozícii zrejme Kaddáfí. Správy z miest bojov si navzájom odporujú a nemožno ich nezávisle potvrdiť. Zatiaľ čo povstalci hlásia udržanie dobytých pozícií, úplne opačné informácie prináša líbyjská štátna televízia. Už v noci na sobotu hlásila veľké zisky Kaddáfího síl na východe krajiny.

V Tripolise, ktorý je Kaddáfího základňou, sa od rána oslavovalo, do ulíc podľa očitých svedkov vyrazili stovky ľudí. Kaddáfi údajne posilňuje svoje jednotky v Syrte, ktorá je podľa tvrdenia vzbúrencov ďalším cieľom ich bojových akcií.

Odhaduje sa, že je tam 20-tisíc Kaddáfího ľudí vrátane práporu, ktorému velí Kaddáfího syn Saad. Deväťdesiat percent jeho členov patrí ku Kaddáfího kmeňu Kaddádfa.

Opozičná národná rada so sídlom v Benghází, ktorá sa vyhlásila za jediného zákonného zástupcu krajiny, garantovala dodržiavanie ropných kontraktov. Britský denník Financial Times napísal, že do líbyjskej centrálnej banky a teda Kaddáfího vláde stále prichádzajú peniaze z predaja ropy, v minulých dvoch týždňoch to mohlo byť 770 miliónov dolárov.

Nepokoj v nedeľu panoval aj v iných arabských krajinách, najmä v susednom Egypte. Bez ohľadu na ohlásené zmeny na kľúčových postoch vlády vyrazili do ulíc egyptských miest stovky nespokojencov, ktorých protest vyústil v útok na kancelárie nenávidenej tajnej polície. V Káhire demonštráciu rozohnala polícia streľbou do vzduchu, na mnohých ďalších miestach ale ľudia sídla tajnej polície vyrabovali a vypálili.

Z obáv z ďalších nepokojov šiítskej komunity zakázalo demonštrácie saudské ministerstvo vnútra a pohrozilo, že proti narušiteľom poriadku zasiahne. Rijád tak reaguje na protesty menšinových šiítov vo východnej časti krajiny bohatej na ropu. Úrady zadržali najmenej 22 šiítov, ktorí minulý týždeň protestovali proti vládnucim poriadkom.

V Bahrajne tisíce demonštrantov opäť požadovalo demisiu premiéra šejka Chalífa bin Salmána, ktorý je v úrade už od roku 1971. Demonštrácie hlásili aj z marockého Rabatu a Casablanky.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu