Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kaddáfi nasadil do bojov tanky, opozícia sa preskupuje

Protesty proti Kaddáfího režimu
Protesty proti Kaddáfího režimu

TRIPOLIS - Ozbrojené sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sa dnes stiahli z centra západného mesta Záwíja, o ktoré viedli prudké boje so vzbúrencami, po preskupení sa však pripravovali na opätovný útok.

Kaddáfí po odrazení raňajšieho útoku jeho vojakov poslal do mesta ležiaceho 50 kilometrov západne od metropoly Tripolis ďalšie jednotky, uviedli povstalci pre televíziu al-Džazíra.

Hovorca vzbúrencov pre tlačovú agentúru Reuters povedal, že pri hodinu a pol trvajúcich bojoch v centre Záwíje zajali povstalci tri obrnené transportéry, dva tanky a ďalšie vozidlo. Z mesta podľa neho utieklo mnoho civilistov a mnoho ľudí pri bojoch zahynulo, aj presný počet obetí nebol známy.

Predošlé správy hovorili o tom, že Kaddáfího sily opätovne získali celkovú kontrolu nad Záwíjou, narazili však na odpor vzbúrencov v centre strategického mesta pri pobreží Stredozemného mora, o ktoré už obe strany bojujú jeden týždeň.

Británia medzitým oznámila, že jej vojenská jednotka je v prípade potreby pripravená odcestovať do Líbye na humanitárnu a evakuačnú misiu. Podľa ministerstva vnútra by 200 vojakov poskytovalo len humanitárnu pomoc a nezúčastnilo sa na bojoch ani vojenskej intervencii.

Čínske štátne médiá informovali, že posledná skupina čínskych pracovníkov sa bezpečne vrátila domov z Líbye. Lietadlo s 300 Číňanmi priletelo dnes do Kantonu z Tuniska, kam mnohí utiekli po vypuknutí nepokojov v susednej krajine. V Líbyi pracovalo podľa odhadov 30 tisíc Číňanov, prevažne v stavebnom a ropnom sektore.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu