Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kaddáfí: Bojujem proti terorizmu, som prekvapený, že ma nepodporujú

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí tvrdí, že je ponorený do boja proti terorizmu. Zároveň je vraj prekvapený tým, že ho v tomto boji nikto v zahraničí nepodporuje.

V rozhovore pre dnešné vydanie francúzskeho nedeľníka Le Journal du Dimanche zároveň varoval Európu pred "tisíckami utečencov", ktorí ju zaplavia, ak by ho jeho protivníci predsa len zvrhli.

"Som prekvapený tým, že nikto nerozumie tomu, že bojujem proti terorizmu," vyhlásil Kaddáfí, ktorý je pri moci cez 40 rokov. Vyhlásil tiež, že jeho tajná služba spolupracuje so spravodajskými zložkami západných krajín. "Veľa sme vám pomáhali v posledných niekoľkých rokoch. Tak prečo sa stalo to, že keď bojujeme proti terorizmu tu v Líbyi, tak nikto nám na oplátku nepomáha?" citovala ho agentúra Reuters.

Kaddáfí, ktorý čelí vo svojej krajine bezprecedentnej vzbure, ktorá prerástla vo faktickú občiansku vojnu, varoval aj pred tým, že islamská svätá vojna zachváti stredomorský región, ak povstalci v Líbyi uspejú a nakoniec ho odstavia od moci.

"Vypukne islamský džihád (svätá vojna) tu pred vami, v Stredomorí. Napadnú šiestu americkú flotilu, budú tu pirátske útoky, pri vašich dverách, 50 kilometrov od vašich hraníc. Ľudia (teroristu Usámu) bin Ládina budú vymáhať výkupné na zemi aj na mori . Bude to ozajstná svetová kríza a katastrofa pre celý svet. Ale ja to nedovolím," citovala Kaddáfího výroky agentúra AFP.

Líbyjský vodca ďalej tiež tvrdil, že jeho tajní agenti zistili, že Al-Kájda je v kontakte s akýmsi Dakom Amirovom, ktorý vedie islamský džihád v Rusku. Tamojší islamisti sú vraj dohodnutí so svojimi spojencami, že budú pomáhať vo vojne v Líbyi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu