Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kaddáfího vojaci podnikli ďalší útok na Závíju

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRIPOLIS - Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dnes popoludní s nasadením mínometov a najmenej dvadsiatich tankov podnikli nový útok proti obrancom mesta Závíja, ktoré leží asi 50 kilometrov západne od Tripolisu.

Po rannom neúspešnom pokuse ovládnuť mesto, je to už druhá dnešná ofenzíva Kaddáfího armády. Počty obetí nie sú zatiaľ známe, podľa očitých svedkov ale padli desiatky ľudí. Po odrazenom rannom útoku sa vládne jednotky stiahli do vzdialenosti asi troch kilometrov od centra mesta a zriadili na cestách kontrolné stanovište. Hovorca povstalcov povedal, že oddiely dopoludnia "zatiaľ zvíťazili, zajali tri pancierové vozne, dva tanky a jedno nákladné auto".

Striedavé bojové úspechy stúpencov a odporcov diktátora Kaddáfího podľa agentúry AP naznačujú, že žiadna zo strán nemá rozhodujúcu prevahu a konflikt môže trvať týždne či mesiace. Kým vláda sa za každú cenu snaží udržať hlavné mesto Tripolis a jeho bezprostredné okolie, povstalci sa pokúšajú postupovať zo svojich pozícií na východe krajiny západným smerom na hlavné mesto. Závíja má 200.000 obyvateľov a opozícia o ňu s Kaddáfího jednotkami bojuje so striedavým úspechom vytrvalo niekoľko dní. Je to miesto najbližšie metropole, na ktoré opozičné jednotky zatiaľ dosiahli. "Kaddáfí do Závíje nikdy nevstúpi. Podarí sa mu to jedine v prípade, že my všetci zomrieme," povedal jeden z odhodlaných povstalcov.

V piatok opozícia ovládla ropný terminál Ras Lanúf, vzdialený 600 kilometrov východne od Tripolisu, a postupuje ďalej na západ. Podľa agentúry Reuters už opozičné jednotky dobyli miesto Bin Džavád, vzdialené asi 60 kilometrov západne od Ras Lanúfu. Spravodajca agentúry AFP z Ras Lanúfu oznámil, že povstalecké jednotky sa po ovládnutí tejto lokality preskupujú a pripravujú k postupu na mesto Syrta, rodisko Muammara Kaddáfího. Piatkové boje o terminál Ras Lanúf a tiež útok na muničný sklad si podľa zdravotníkov z Benghází vyžiadal 37 mŕtvych a desiatky ranených. Ranení dopravení do nemocníc v Benghází tvrdia, že vládne sily bojujú s lepším vybavením a sú početnejšie. Večer bol napadnutý muničný sklad v Benghází. Svedkovia nevedia, či išlo o nálet, pretože nikto nevidel lietadla. Nevylučujú možnosť nehody ani sabotáže Kaddáfího agentov. V objekte, ktorý zatiaľ nebol plne kontrolovaný, bolo v čase explózie asi 40 ľudí.

Kaddáfí odmieta odstúpiť a opozícia zase nechce rokovať, kým bude Kaddáfí pri moci v Tripolise. Povstanie v Líbyi trvá od polovice februára a vyžiadalo si podľa neoveriteľných zdrojov cez 1000 mŕtvych a stovky ranených. Tunisko očakáva po piatkovom spomalení ďalší príliv utečencov cez líbyjskú hranicu. Čína dnes oznámila, že ukončila evakuáciu svojich občanov. Pred nepokojmi ich v Líbyi pracovalo 30.000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu