Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Šokujúce: Slovensko pomáha Kaddáfímu zabíjať nevinných civilistov

Nevinní civilisti
Nevinní civilisti

BRATISLAVA - Neuveriteľné. Líbyjský diktátor Muammar Kaddáfií mohol svojich občanov bombardovať aj vďaka Slovensku. Ako sa Topkám podarilo zistiť, až osem našich firiem dodávalo do krajiny zmietajúcej sa takmer v občianskej vojne vojenský materiál. Začiatkom marca muselo tento kšeft zastaviť naše ministerstvo hospodárstva. Vývoz vojenského materiálu nám totiž stopla Európska únia.

Pri bombardovaní civilistov malo podľa západných zdrojov zahynúť vyše tisíc ľudí. Ministerstvo hospodárstva nám potvrdilo, že sa na tom mohli podieľať aj naše firmy. Tie totiž za ostatných 5 rokov vyvážali do Líbye náhradné diely pre Kaddáfího letectvo a podľa našich informácií mali dokonca aj Slováci cvičiť jeho pilotov.

Ministerstvo vydalo počas týchto rokov osem licencií na vývoz dielov pre stíhačky a služby týkajúce sa školení. A práve letecké sily majú počas ostatných dvoch týždňoch demonštrácií na svedomí najviac obetí. „Ministerstvo už vykonalo potrebné opatrenia, aby v zmysle nariadenia Rady EÚ z 1. marca o reštriktívnych opatreniach s ohľadom na situáciu v Líbyi, písomne vyzvalo držiteľov licencií, aby licencie bezodkladne vrátili a zdržali sa obchodného konania,“ povedala nám Dagmar Hlavatá z komunikačného oddelenia.

V súčasnosti vyvážali do Líbye náhradné diely dve firmy. Ministerstvo však tají ich názvy, množstvo predaného materiálu ako aj cenu. Odvoláva sa pritom na to, že tieto údaje spadajú pod zoznam utajovaných skutočností. O utajení týchto informácií rozhodol pritom ešte bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek v roku 2008.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu