Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Náhradná matka vypiekla s manželmi, dieťa i peniaze si nechala!

Pán a pani W svoje mená kvôli ochrane dieťaťa nezverejnili
Pán a pani W svoje mená kvôli ochrane dieťaťa nezverejnili

LONDÝN - Britský manželský pár, ktorému porodila náhradná matka dieťa, zažíva v týchto dňoch trpké sklamanie. Mladá žena totiž zmenila názor a dcérku sa rozhodla si ponechať. To isté platí aj o tisíckach libier, ktorými ju počas tehotenstva dotovali.

Matku, ktorá im vynosí dieťa, našli manželia, vystupujúci pred médiami ako pán a pani W, cez internet. Uzavreli medzi sebou neformálnu dohodu, ktorá dvojnásobnú matku zaväzovala k tomu, aby im dieťa po pôrode odovzdala.

Vopred jej zaplatili 10 000 libier (14 500 eur), ktoré mali slúžiť na pokrytie výdavkov spojených s tehotenstvom. Za ne si mala kúpiť nové koberce do domu a taktiež podniknúť výlet do Disneylandu.

Po pár mesiacoch však žena budúcim nádejným rodičom oznámila, že si dcéru ponechá. Sudca minulý mesiac rozhodol o jej výhradnej starostlivosti. Manželia sa teraz domnievajú, že si na súde bude uplatňovať nárok na výživné, keďže muž ako darca spermií je biologickým otcom dieťaťa. Nedávno sa vzdali aj akýchokoľvek práv týkajúcich sa ich vzájomného kontaktu, pretože pohľad, ako dieťa vychováva niekto iný namiesto nich, by im spôsoboval veľkú bolesť.

"V deň, kedy nám náhradná matka oznámila, že nám dcéru nedá, som sa cítila akokeby mi ju vytrhla z lona. Nemohli sme však urobiť nič čo by ju zastavilo," uviedla pani W pre denník Daily Mail. Žena v minulosti prekonala rakovinu maternice a šesťkrát potratila.

Jej manžel sa nazdáva, že náhradná matka sa dieťaťa nikdy neplánovala vzdať, a že jej išlo len o peniaze, ktoré by dostávala počas nasledujúcich osemnástich rokov. "Chceme, aby bol náš príbeh varovaním pre ostatných. Problematika náhradných matiek je pre britský zákon ešte stále veľkou neznámou. Uzavretie zmluvy vám ešte nezaručuje, že to dieťa naozaj dostanete," povedal.

Sudca, ktorý rozhodol v prospech náhradnej matky, uviedol, že "vynosenie a pôrod dieťaťa medzi ním a matkou vytvára silné puto, ktoré v niektorých prípadoch preváži nad uzavretou zmluvou".

Takéto dohody nie sú pre britské súdy záväzné i keď sú po právnej stránke v poriadku. Náhradná matka musí dieťa zaregistrovať ako svoje aj v prípade, že sa ho plánuje vzdať v prospech niekoho iného. Pár, ktorý ho chce potom vychovávať, sa môže stať jeho zákonnými rodičmi na základe nariadenia udeleného občianskym súdom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu