Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Drsná kampaň, opilec zahodil dieťa!

Opilec s dieťaťom vo vzduchu
Opilec s dieťaťom vo vzduchu

LONDÝN – Briti riešia, či sa majú inšpirovať drsnou kampaňou, ktorú proti alkoholizmu zvolil Nový Zéland. Video sa síce začína scénkami veselého opilca na rodinnej párty, končí sa však šokujúcou scénou nezvládnutej opileckej zábavy, na ktorú doplatilo dieťa.

Britskí lekári varujú, že pokiaľ sa nič nepodnikne, v najbližších 20 rokoch sa môže upiť k smrti 250-tisíc Britov. Téma rezonuje po zverejnení údajov, podľa ktorých v 80. rokoch viedli pečeňové choroby, spôsobované hlavne alkoholom, v priemere k 4,9 úmrtiam na 100-tisíc obyvateľov, v roku 2008 už tento index činil 11,4.

Vedci z University of Southampton pripomínajú, že v 80. rokoch bola úmrtnosť na choroby pečene v Británii zhruba rovnaká ako v iných západných štátoch ako Francúzsko, Nórsko či Švédsko. Kým tam sa ale odvtedy znížila alebo stabilizovala, v Británii sa viac než zdvojnásobila.

Briti tak riešia, aký postup zvoliť v boji proti alkoholizmu a médiá si spomenuli aj na drsnú kampaň, akú zvolil napríklad Nový Zéland. Autori štúdie v tomto smere upozorňujú obzvlášť na "fenomenálny úspech" Francúzska. Pričítajú ho okrem iného zníženiu dostupnosti lacného alkoholu.

Vedci na základe doterajších údajov a trendov došli k záveru, že ak nebudú prijaté žiadne tvrdé protiopatrenia, mohol by alkohol počas nasledujúcich dvadsiatich rokov len v Anglicku a Walese zabiť 160 až 250-tisíc ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu