Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Od tejto jesene Rusko ruší letný a zimný čas

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Rusko po 30 rokoch používania zimného a letného času od tohtoročnej jesene túto prax opustí. Oznámil to dnes ruský prezident Dmitrij Medvedev. Podľa neho bude zrušenie prospešné, pretože nutnosť adaptovať sa na časovú zmenu má súvislosť aj so stresom a rôznymi chorobami. Na jeseň tak už Rusi nebudú musieť posúvať hodinové ručičky o hodinu späť.

"Rozhodol som o zrušení prechodu na zimný čas počnúc tohtoročnou jeseňou," oznámil Medvedev na stretnutí s mladými vedcami a nositeľmi vedeckých cien. Posuny hodinových ručičiek každú jeseň a každú jar v mnohých krajinách sveta zaviedli po takzvaných ropných šokoch, aby sa ušetrili energetické zdroje.

Letný čas je však aj terčom kritiky. Niektorí ľudia argumentujú tým, že energetické úspory sú diskutabilné. V letných mesiacoch nemá letný čas na spotrebu elektrickej energie v podstate žiadny vplyv, pretože prirodzené osvetlenie je aj tak dosť dlhé a predĺženie letného času do októbra znamenalo v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi stratu, pretože straty za október sa vyrovnajú úsporám za september.

Častý argument odporcov je i to, že časový posun mnohým ľuďom spôsobuje zdravotné problémy. Medzi nepriaznivé následky letného času podľa nich patrí aj zvýšené množstvo dopravných nehôd v dňoch po prechode na letný čas či späť a podobne.

Podľa pravidiel Európskej únie sa letný čas používa vo všetkých štátoch Európy s výnimkou Islandu, časti Grónska a nórskych ostrovov Jan Mayen a Špicbergy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu