Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V regionálnych voľbách na Sibíri kandiduje Stalin

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Tradičnú sibírsku jurtu chcú v najbližších dňoch pri moskovskom sídle Štátnej dumy postaviť zástupcovia dvoch malých západosibírskych národov. Kónická stavba z kože a brezovej kôry má byť protestom proti plánu delegovať do regionálneho parlamentu na kreslo vyhradené pôvodným národom ruského politika, naviac sa zlovestným menom - Dmitrija Stalina.

Príbytok chcú u parlamente vztýčiť zástupcovia Chantyjov a Mansijov, vymierajúcich národov z Chanty-mansijského národnostného okruhu na Sibíri. Obydlie chcú priviezť na špeciálnom nákladnom automobile a cestou z ďalekého Chanty-Mansijska do Moskvy chcú šíriť nespokojnosť s politikou Spravodlivého Ruska. Ľavicová politická strana blízka hlavnej vládnej strane Jednotné Rusko má v Štátnej dume 38 poslancov.

Tridsaťtriročný kandidát na zastupiteľa Stalin je elektromontérom, ale o jeho politických názoroch sa nič nevie. Ruské médiá vyslovujú podozrenie, že vedenie strany Spravodlivé Rusko nechcelo občanov Chanty-mansijského okruhu výberom kandidáta vydesiť, ale skôr naopak: menom zhodným s boľševickým diktátorom, ktoré je v Rusku medzi mnohými stále populárne, chcú voliča za Uralom skôr získať.

Chantyjovia sú ugrofínsky národ žijúci na západnej Sibíri pri tokoch riek Ob a Irtyš. Ich počet dnes dosahuje necelých 30 000 ľudí. Etnicky blízkych Mansijov je podľa sčítania z roku 2002 približne 11 000.

Miestne voľby sa v Rusku uskutočnia 13. marca. Okrem Chanty-mansijského okruhu sa bude voliť v ďalších 11 administratívnych celkoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu