Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

AKTUÁLNE: Heger reagoval na odhalenie, že bol primárnym cieľom teroristu zo Zámockej: Zasadala bezpečnostná rada

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Policajný prezident Štefan Hamran tento týždeň potvrdil, že sú preukázané konkrétne skutky, ktoré strelec zo Zámockej ulice v Bratislave vykonal, aby mohol zaútočiť na premiéra tejto krajiny. V stredu (12. 10.) sa počas dňa nachádzal na mieste jeho trvalého pobytu. Keďže sa mu nepodarilo na Hegera zaútočiť, vybral sa za ďalším cieľom, ktorý mal vyhliadnutý.

 

TB po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady k opatreniam proti extrémizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vražda dvoch mladých  ľudí na Zámockej ulici v Bratislave bolo útokom na slobodnú, demokratickú spoločnosť, ktorá rešpektuje rôznorodosť. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to vyhlásil po stredajšom mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady (BR) SR, ktorá sa zaoberala opatreniami zameranými na pevenciu a ochranu pred extrémizmom. 

Po odhalení, že predseda vlády Heger bol primárnym cieľom strelca, nebolo potrebné zvyšovať jeho ochranu. "Má ju adekvátnu, takú, aká mu prislúcha od 24. februára tohto roka, od vypuknutia konfliktu na Ukrajine," skonštatoval pred novinármi minister vnútra Roman Mikulec. "Nemôžeme sa tváriť že premiér nemá adekvátnu ochranu, pripravenú na to, aby takéto úroky eliminovala," podotkol policajný prezident Štefan Hamran.

Strelec Juraj (+19) zo Zámockej pred bytovkou premiéra Hegera
Zobraziť galériu (7)
Strelec Juraj (+19) zo Zámockej pred bytovkou premiéra Hegera  (Zdroj: Twitter.com/NTMA0315)

Na strelcom zozname sa nachádzali aj ďalšie mená ľudí z politiky, médií a verejného života. Tí boli s tým oboznámení a v prípadoch, v ktorých bezpečnostné zložky vyhodnotili potrebu zvýšenej ochrany, tak ju aj zabezpečili. Bližše však z bezpečnostných dôvodov nechcel k tomu Hamran hovoriť. 

Šéf vnútra Mikulec si nemyslí, že by v prípade strelca zo Zámockej zlyhala ktorákoľvek zložka. "Vzhľadom na to, že toto bol osamelý vlk a fungoval na zahraničných skupinách, po jednotlivých zisteniach, ktoré nasledovali, sa veci podarilo odhaliť a eliminovať včas," je presvedčený.

AKTUÁLNE: Heger reagoval na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vieme, že úočník sa radikalizoval na zahraničných sieťach, obdivoval teroritov z Nórska či Nového Zélenadu. V tomto prípade majú sociálne siete veľký podiel na šírení teroristického obsahu, budeme to riešiť na európskej úrovni. Kroky, ktoré boli doteraz podniknuté, sú neraz bezzubé," vyhlásil k tomu Heger.

Cieľom strelca zo Zámockej nebola len LGBTI komunita

Heger pripomenul, že cieľom strelca zo Zámockej ulice neboli len ľudia hlásiaci sa k LGBTI komunite, ale takisto členovia židovskej komunity i politici. Motívom útokov bolo podľa neho rozvrátenie demokracie a destabilizácia štátu. "Potrebujem riešiť posilnenie policajného zboru o desiatky expertov na počítačovú kriminalitu, materiálno-technické vybavenie na odhaľovanie takýchto hrozieb, potrebujeme zintenzívniť spoluprácu s mobilnými operátormi, výchovu na školách a samozrejme aj posilniť práva LGBTI komunity," uviedol premiér.

AKTUÁLNE: Heger reagoval na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tento fenomén je prítomný v celom svete

Policjný prezident Štefan Hamran pripomenul, že sa nachádzame v mimoriadne náročných časoch, ktoré si vyžadujú mimoriadne opatrenia. Sila extrémizmu narastá. "Bohužiaľ, musím konštatovať, že tento fenomén je prítomný v celom svete a v Európe ho evidujú aj naše partnerské služby. Zhodli sme sa na tom, že špeciálne jednotky v Európe musia do spravodajských aktivít investovať," konštatoval.

AKTUÁLNE: Heger reagoval na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Deti treba vnímať ako komplexné osobnosti

Minister školstva Ján Horecký pripomenul, že emotívny svet detí bol dosť zaťažený nielen kovidom, dištančným vzdelávaním, utečeneckou krízou, vojnou na Ukrajine, nedávnou tragédiou na Zochovej ulici, po ktorej zostalo päť mŕtvych mladých ľudí či streľbou na Zámockej. "Deti zrkadlia reakcie dospelých, svojich blízkych, je to sitácia, ktorú treba uchopiť s chladnou hlavou a pomôcť im spracovať tieto podnety," skonštatoval. Informoval, že rezort v rámci chystaného plánu obnovy ráta s vnímaním žiakov ako komplexných osobností a nielen ako nositeľov akdemických vedomostí. Omnoho výraznejšie by sa malo rozvíjať kritické myslenie s cieľom naučiť ich rešpektovať  rôznorodosť. "Nemôžeme a spoliehať na to, že deti sa budú samy inšpirovať. Jednoducho potrebujú aktívne sprevádzanie," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu