Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Starostlivosť o seniorov by mala byť zásadnou prioritou pre novú vládu, tvrdí Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Vladimír Miček)

BRATISLAVA - Starostlivosť o seniorov by mala byť podľa prezidentky Zuzany Čaputovej zásadnou prioritou pre novú vládu. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti po svojom dnešnom stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Máriou Pattakyovou. Spoločne neskôr navštívili aj zariadenie pre seniorov v Borskom Mikuláši.

„Starostlivosť o seniorov bude jednou z najväčších výziev v nasledujúcom volebnom období a táto téma by mala byť zásadnou prioritou pre novú vládu,“ napísala prezidentka. Podľa nej by si budúca vláda mala uvedomiť, že Slovensko je jednou z najrýchlejšie starnúcich krajín v Európskej únii a má dlhodobý nedostatok zariadení a personálu pre seniorov.

Čaputová si myslí, že prostredie a vybavenie zariadení má podporovať pocit normality a prihliadať na špecifické potreby klientov. „Problémom však je, že seniori v mnohých zariadeniach žijú spravidla v sterilnom a neosobnom prostredí. Musia vstávať a jesť v presne stanovenom čase a dodržiavať večierku a pritom strácajú súkromie, nemôžu si zamknúť dvere ani skrinku s osobnými vecami,“ uviedla prezidentka s tým, že ani súkromie seniorov pri hygiene nie je rešpektované.

Zľava ombudsmanka Mária Patakyová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Miček)

„Aby sme dokázali pomôcť všetkým takýmto zariadeniam, je však potrebný aj zákon o dlhodobej starostlivosti pre seniorov a spracovanie štandardov pre dodržiavanie základných práv klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Domov dôchodcov v Borskom Mikuláši je dnes príkladom dobrej praxe,“ dodala hlava štátu.

Viac o téme: SenioriZuzana ČaputováMária Pattakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu