Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko sa postavilo výzvam angažovane, zodpovedne a strategicky, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Slovensko sa výzvam v rámci zahraničnej politiky postavilo angažovane, zodpovedne a strategicky. Zhodnotil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) na štvrtkovej Konferencii Zahraničná a Európska Politika 2016 - 2020 v Bratislave.

"K výzvam sme sa postavili angažovane. Spomeniem štyri príklady. Predsedníctvo v Európskej únii, predsedníctvo vo Valnom zhromaždení OSN, predsedníctvo OECD a predsedníctvo v OBSE," povedal Lajčák.  Poukázal tiež na to, že Slovensko bolo zodpovedné. "Nemáme nepriateľov. So žiadnou krajinou sveta nemáme zásadnejšie otvorené otázky a tam, kde sa vyskytnú, ich vieme vyriešiť dialógom," ozrejmil.

Priblížil, že čo sa týka stratégie, zahraničná politika SR stojí na troch pilieroch. "Európskom, severoatlantickom a multilaterálnom. Vďaka nim je dnes Slovensko pri všetkých rozhodnutiach, ktoré sa týkajú našej budúcnosti. Vďaka nim je Slovensko najvplyvnejšie, najprosperujúcejšie a najbezpečnejšie v celej svojej doterajšej histórii," dodal. Lajčák spomenul, že čoraz viac spoločností je vnútorne ostro rozdelených. Voľby sú podľa neho čoraz nepredvídateľnejšie a častejšie končia s nejasným výsledkom.

Tiež zhodnotil, že za posledné štyri roky Slovensko prešlo v dynamickom a turbulentnom slede udalostí na globálnej aj domácej scéne. "Ocitli sme sa na prahu procesov, ktoré môžeme označiť za postupnú transformáciu svetového poriadku, v ktorom sa obnovuje súperenie veľmocí a doterajšie pravidlá sú čoraz častejšie ignorované alebo priamo porušované," zhrnul.

Zahraničná služba SR je stabilizovaný a fungujúci organizmus

Zahraničná služba SR je stabilizovaný a dobre fungujúci organizmus, to však neznamená, že sa nedá vylepšiť, zdokonaliť či posilniť. Zhodnotil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) na štvrtkovej konferencii Zahraničná a európska politika 2016 - 2020 v Bratislave. Išlo o jedno z jeho posledných vystúpení vo funkcii ministra. "Usiloval som sa ministerstvo ochrániť pred externými politickými vplyvmi a čistkami. Výsledkom je profesionálny tím s vysokou odbornou a intelektuálnou kapacitou," povedal Lajčák. Svojich nástupcov vyzýva, aby nespolitizovali to, čo nie je spolitizované.

"Nepochybujem, že môj nástupca príde s vlastnými predstavami o fungovaní rezortu...Pochopím, ak nový minister alebo ministerka prinesie svoj vlastný nový štýl. Pochopím, ak príde s inovatívnymi prístupmi a metódami. Je to prirodzené. Nepochybujem, že sa nájdu veci, ktoré sa dajú robiť inak, lepšie. Nerobme však zmeny samoúčelne," zdôraznil šéf rezortu diplomacie. Jednou z Lajčákových snáh bolo procesy integrovať. Ako poukázal, SR je príliš malá krajina na to, aby svoje limitované zdroje ďalej štiepila. Hľadanie synergií je preto podľa ministra Lajčáka v podmienkach Slovenska nie fráza, ale nevyhnutnosť. "Nemyslím si, že Slovensko potrebuje menej jednoty a menej synergie."

Takmer desať rokov vo funkcii bolo podľa Lajčáka poznačených rokmi neistôt, kríz a transformácie svetového poriadku. "Nikto ma za tie roky nepresvedčil – napriek všetkým problémom, krízam a pnutiam, že by sme mohli byť prosperujúcejší mimo Európskej únie, bezpečnejší mimo NATO a úspešnejší vo svete bez jasných pravidiel a silných inštitúcií," uviedol. Udivovali ho preto rôzne úvahy, ktoré sa sporadicky objavovali a spochybňovali strategické smerovanie Slovenska. "A teraz nemyslím tie, ktoré do nášho priestoru prenikali zvonka v rámci dezinformačných kampaní. Viac ma udivovali tie, ktoré prichádzali zvnútra našej republiky. Udivovali ma nie preto, že by boli novátorské a inovatívne. Udivovali ma práve preto, že ponúkali staré recepty," uzavrel.

Viac o téme: SlovenskoSmer-SDOSNVoľbyMiroslav LajčákParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu