Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lajčák v Prahe podporil eurointegračné ambície západného Balkánu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

PRAHA - Podpora európskej integrácie, príprava májového summitu Európskej únie (EÚ) s krajinami západného Balkánu, ale aj bilaterálne rokovania s rezortnými partnermi zo Severného Macedónska a Kosova ako aj s komisárom EÚ pre susedstvo a rozširovanie.

Aj taký bol program ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka počas rozšíreného ministerského stretnutia predstaviteľov Vyšehradskej štvorky a západného Balkánu, ktoré sa uskutočnilo dnes (27.2.) v Prahe v rámci českého predsedníctva Vyšehradskej štvorky.

"Na stretnutí som potvrdil podporu našej krajiny voči euroatlantickým ambíciám krajín západného Balkánu," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie na tradičnom ministerskom stretnutí, kde sa zúčastnili aj ministri zahraničných vecí Chorvátska ako predsedníckej krajiny EÚ, Rakúska a Slovinska, ako aj komisár Európskej únie pre susedstvo a rozširovanie.

Stretnutiu dominovala téma európskej integrácie regiónu, pričom zúčastnení ministri z krajín EÚ potvrdili jednoznačnú podporu jeho eurointegračným ambíciám, osobitne skorému otvoreniu prístupových rokovaní s Albánskom a so Severným Macedónskom. „V súvislosti s aktuálnou diskusiou na pôde EÚ sme podporili takú úpravu procedúr prístupových rokovaní, ktorá prispeje k väčšej dynamike, predvídateľnosti a dôveryhodnosti," doplnil minister Miroslav Lajčák.

Ministri tiež diskutovali o regionálnej spolupráci a o májovom summite EÚ-západný Balkán, ktorý sa uskutoční v máji v Záhrebe. Počas ministerského stretnutia riaditelia Medzinárodného vyšehradského fondu a Západobalkánskeho fondu informovali o aktivitách svojich organizácií a podpísali memorandum o porozumení medzi nimi.

Na okraj podujatia minister Miroslav Lajčák rokoval s partnermi zo Severného Macedónska, Kosova a s komisárom EÚ. Počas rokovania s ministrom zahraničných vecí Severomacedónskej republiky Nikolom Dimitrovom ocenil prijatie zákona o verejnej prokuratúre a ratifikáciu prístupového protokolu Severného Macedónska do NATO.

S kosovským partnerom Glaukom Konjufcom minister Miroslav Lajčák diskutoval o prioritách novovzniknutej kosovskej vlády, osobitne v oblasti zahraničnej politiky a o možnosti odblokovania dialógu Belehrad–Priština. Počas rozhovoru s komisárom EÚ pre susedstvo a rozširovanie Olivérom Várhelyim minister Miroslav  Lajčák rokoval najmä o aktuálnych témach týkajúcich sa reforiem a integrácie západného Balkánu do EÚ.

Viac o téme: SummitPrahaBalkánMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu