Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Lajčák na návšteve Turecka: Rokoval o regionálnom vývoji a bezpečnostných otázkach

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

ANKARA - Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák navštívil v sobotu tureckú provinciu Antalya, aby tam so šéfom tureckej diplomacie Mevlütom Čavušoglum rokoval aktuálnom vývoji v regióne s dôrazom na problematiku bezpečnosti. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Slovensko podľa Lajčákových slov jednoznačne podporuje všetky iniciatívy a politické procesy zamerané na mierové riešenia konfliktov, vrátane mierovej rezolúcie k Sýrii, ktorá podporuje zachovanie jej teritoriálnej integrity. “Zároveň zdieľame obavy medzinárodného spoločenstva z možného návratu teroristov z ISIL do severných častí krajiny, čo by znamenalo veľké bezpečnostné riziko nielen pre samotný región, ale aj Európu,” zdôraznil v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie.

Z hľadiska snahy o urovnanie nestabilnej bezpečnostnej situácie v Líbyi ocenil Lajčák bilaterálnu schôdzku šéfov diplomacií Turecka a Ruska, ktorá sa za týmto účelom uskutočnila na okraj ministerskej schôdzky OBSE v Bratislave v decembri minulého roku. Minister počas stretnutia okrem iného vyjadril aj svoje znepokojenie nad vývojom v Iraku a v Iráne. Bagdad potrebuje podľa jeho slov "našu podporu a pomoc za účelom upevnenia stability v krajine viac ako kedykoľvek predtým".

Z hľadiska Teheránu vyjadril Lajčák znepokojenie "z pokračovania vývoja iránskeho jadrového programu", ktorý "môže mať destabilizačné účinky na celý región". Návštevu zavŕšilo pracovné stretnutie s honorárnymi konzulmi Slovenskej republiky v Turecku za účasti oboch ministrov.

V krajine aktuálne pôsobí desať slovenských honorárnych konzulov. Minister Lajčák ocenil aktivity, ktorými napomáhajú rozvoju slovensko-tureckých obchodno-ekonomických vzťahov, a poďakoval sa im za pomoc poskytnutú slovenským turistom, ktorí sa v krajine ocitli v núdzi ako aj za vzornú reprezentáciu Slovenskej republiky v Turecku. Minister by mal návštevu Turecka ukončiť v nedeľu.

Viac o téme: Rokovanie Miroslav LajčákAnkaraMevlütom Čavušoglum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu