Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Plénum nehlasovalo o uznesení k návratu investičného zlata z Británie

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Hlasovanie o návrhu poslancov Smeru-SD, ktorí chceli uznesením požiadať Národnú banku Slovenska (NBS) o presun investičného zlata z Londýna na Slovensko, je v nedohľadne. Hoci sa za pomoci poslancov ĽSNS podarilo vo štvrtok na druhý pokus mimoriadnu schôdzu k tomuto bodu otvoriť, finálne hlasovanie už také úspešné nebolo.

Parlament totiž pri hlasovaní o uznesení nebol ani na tri pokusy uznášaniaschopný, keďže sa nenazbieralo dostatok poslancov, ktorí by sa zaregistrovali vo svojich hlasovacích zariadeniach. Chýbali aj poslanci za ĽSNS, ktorí pomohli schôdzu otvoriť. Predseda parlamentu Andrej Danko preto odložil hlasovanie na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá už ale v tomto volebnom období nie je plánovaná.

Plénum nehlasovalo o uznesení
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Osud uznesenia, ktorým mala Národná rada SR na návrh poslancov vládneho Smeru-SD požiadať NBS, aby prijala všetky nevyhnutné opatrenia, ktoré budú v čo najkratšom čase viesť k návratu investičného zlata z Bank of England na územie Slovenska, je tak otázny. Za uznesenie pritom vo štvrtok hlasovali iba poslanci Smeru-SD, SNS a niektorí nezaradení zákonodarcovia, čo na jeho schválenie nestačilo.

Plénum nehlasovalo o uznesení
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Naopak, nezahlasovali zaň poslanci koaličného Mosta-Híd. Predseda strany Béla Bugár totiž povedal, že podľa vyjadrení NBS by presun zlata na Slovensko znamenal iba stratu a preto uznesenie Most-Híd nepodporí. Jeho poslanci sa však pred hlasovaním aspoň zaregistrovali, ani to však nestačilo na to, aby bol parlament uznášaniaschopný, teda aby v sále hlasovalo minimálne 76 poslancov.

Opozícia chce vedieť, ako sa so zlatom naloží, keď sa vráti na Slovensko

Opozícia chce vedieť, či bude návrat investičného zlata z Veľkej Británie pre Slovensko užitočné. Zaujíma sa o náklady na jeho prevoz či uskladnenie. Zhodli sa na tom poslanci počas mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú inicioval koaličný Smer-SD. Vládny Most-Híd je tiež k návratu zlata kritický. Parlament by mal prijať uznesenie, ktorým Národnú banku Slovenska zaviaže k príprave procesu návratu zlata.

Za odsúhlasenie programu mimoriadnej schôdze hlasoval Smer-SD, SNS a ĽSNS, nezaradení poslanci Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek, Juraj Kolesár, Peter Marček, Milan Špánik. Proti bola opozícia, niektorí poslanci Mosta-Híd sa zdržali, niektorí spomedzi nich boli proti.

Poslanec SaS Karol Galek sa zaujíma o to, kde by sa zlato po návrate uskladnilo, koľko bude stáť prevoz, kto ho bude prevážať a ako ho bude vedieť Slovensko využiť. "Výhodnosť tohto kroku nie je vyhodnotená. Stále nemáme oficiálne stanovisko," podotkol Galek.

Karol Galek
Zobraziť galériu (7)
Karol Galek  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanci SaS navrhujú do uznesenia doplniť, aby NBS predložila analýzu návratu investičného zlata na Slovensko. Tiež sa má doplniť podmienka, aby nevyhnutné opatrenia k návratu zlata boli uskutočnené až vtedy, keď sa poslanci dozvedia, či je to pre Slovensko naozaj užitočné. "Chceme zaviazať parlament, aby sa toto uznesenie doplnilo, že nebude uskutočnený predaj tohto zlata bez súhlasu Národnej rady SR," doplnil Galek s tým, že štát by sa mal pozrieť aj na "zlato, ktoré sa vyťaží doma". Poslanci preto navrhujú do uznesenia doplniť, že sa vláda zaviaže k ukončeniu uplatňovania výnimky zo sadzieb za vydobyté nerasty, ktoré zahŕňajú aj zlato.

Bugár sa k presunu zlata od začiatku stavia kriticky

Reagoval aj Béla Bugár (Most-Híd), ktorý sa k presunu zlata od začiatku stavia kriticky. Tiež upozornil na list NBS, v ktorom sa hovorí o finančne náročnom prevoze zlata, ako aj o tom, že SR nemôže obchodovať so zlatom. "Nebudeme za uznesenie hlasovať, lebo toto bude pre Slovensko znamenať len stratu a toto nemôžeme dovoliť," vyhlásil Bugár.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (7)
Béla Bugár  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

OĽaNO považuje mimoriadnu schôdzu za zbytočnú

Opozičné hnutie OĽaNO považuje túto mimoriadnu schôdzu za zbytočnú. "Dnes sa diváci naučia o tom, ako funguje parlamentný kabaret alebo tragédia v Národnej rade SR," vyhlásil poslanec hnutia Eduard Heger a narážal tým na slabú účasť v pléne z radov poslancov Smeru-SD. "Nastal čas zlatej horúčky Roberta Fica. Nikto z predkladateľov, ani tých, ktorí hlasovali za schôdzu, tu nie je. To len svedčí o tom, že predkladatelia sú nepripravení," vyhlásil Heger. V uznesení sa píše, že parlament vníma riziká spojené s finančnou krízou. Heger však upozornil, že práve minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pri schvaľovaní rozpočtu odmietal vyjadrenia o hroziacej kríze.

"Schizofrénia v jednej strane ako vyšitá. Ak je pravda, že treba zlato doviezť, tak kde bol premiér, minister financií a guvernér NBS doteraz? To je na okamžitú demisiu, ak Robert Fico (Smer-SD) musí prísť s mimoriadnou schôdzou, aby sme zachránili zlato z potápajúcej sa Británie," myslí si Heger.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (7)
Eduard Heger  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Otázne je podľa neho aj to, aký plán má štát s týmto zlatom. "Dobre vieme, že Slovensko ako malá ekonomika vôbec nemá trh a nevie obchodovať. Londýn je považovaný za finančné centrum. Ak niekto vie spravovať zlato, ako s ním obchodovať, tak je to práve Veľká Británia," podotkol Heger.

Pčolinský kritizuje Smer, Muňko bráni svojich kolegov

Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) tiež kritizoval koaličný Smer-SD za to, že poslanci klubu nevystupujú k tomuto uzneseniu v pléne. "Nikto tu nie je dokopy. Vystupujú poslanci, ktorí ani neboli za otvorenie tejto schôdze. Kde ste?," adresoval poslancom Smeru-SD Pčolinský. Jeho stranícky kolega Boris Kollár má rovnaký názor. "Toto je iba marketingový ťah Smeru-SD a keby sme sa nad tým zamysleli, tak nemusíme zachraňovať zlato pred Angličanmi, ale pred touto kleptokraciou, ktorá tu vládne," vyhlásil Kollár.

Peter Pčolinský a Boris Kollár
Zobraziť galériu (7)
Peter Pčolinský a Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanec Smeru-SD Dušan Muňko bránil svojich straníckych kolegov. "Prečo doviezli svoje zlato Poliaci, Maďari, Nemci, prečo Rakúšania? Na to by som počul rád odpoveď, keď si chytrý, pán kolega Heger. Zlato vieme umiestniť tak na trhu, ako bolo umiestnené v Londýne," uviedol Muňko s tým, že zlato by mohla uschovať aj Európska centrálna banka.

Viac o téme: ZlatoPoslanciMimoriadna schôdzaSmer-SDNárodná rada Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu