Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radovan Baláž zo SNS o hrozbe prípadného provizória: Počkajme si na diskusiu o rozpočte

Radovan Baláž
Radovan Baláž (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) chce ešte o rozpočte diskutovať. Uviedol to v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy poslanec za SNS Radovan Baláž v nadväznosti na vyjadrenie predsedu národniarov Andreja Danka z tohto týždňa, ktorý pohrozil koaličným partnerom, že návrh rozpočtu nepodporí.

"SNS zdvihla varovný prst, pretože sa nám zdá, že o štátnom rozpočte nebola dostatočná diskusia v rámci koalície. Prišlo nám to, ako keby automaticky počítali s pätnástimi poslancami SNS, čo my odmietame,“ povedal Baláž.

Dohodu o rozpočte je pdľa neho potrebné hľadať aj preto, že prípadné provizórium, teda zmrazenie výdavkov štátnych úradov na úrovni tohto roka, by znamenalo aj nezvyšovanie platov v štátnej správe. Samotnú možnosť provizória však Baláž jednoznačne neodmietol. "Počkajme si, ako sa celá diskusia k štátnemu rozpočtu vyvinie,“ tvrdí.

Je provizórium lepším riešením? 

Podľa poslanca opozičnej SaS Mariána Viskupiča by však provizórium bolo pre Slovensko v súčasnej situácii lepším riešením, ako schválenie rozpočtu s podľa neho nereálnymi číslami. Liberáli totiž spochybňujú, že dosiahnutie polpercentného deficitu v budúcom roku je na základe predloženého rozpočtu reálne, rovnako, ako vyrovnané hospodárenie v nasledujúcich dvoch rokoch.

Baláž však tvrdí, že v parlamente pred schvaľovaním rozpočtu prídu aj opatrenia, ktoré verejným financiám pomôžu. Hovorí najmä o zdvojnásobení bankového odvodu, na ktoré je podľa neho priestor. "Banky pôsobiace na Slovensku majú zhruba dvojnásobnú ziskovosť oproti ich matkám v zahraničí,“ povedal.

Diskusia aj o bankových odvodoch

Opozícia však návrh na zdvojnásobenie bankového odvodu kritizuje, pretože podľa Viskupiča si to odnesú ľudia v zdražení služieb. "Bankový odvod nie je dobrá vec a v žiadnom prípade by nemal byť zvýšený,“ tvrdí. Neobstojí podľa neho ani argument, že poplatky v bankách na Slovensku sú už v súčasnosti vysoké, pretože zvýšenie odvodu ešte zvýši tlak na rast poplatkov.

Odpoveďou na prípadné zvyšovanie poplatkov však podľa Baláža môže byť rozšírenie možnosti získať bezplatný bankový účet na širšiu skupinu ľudí. Táto možnosť je totiž limitovaná napríklad aj príjmom žiadateľa o bezplatný účet. Ako povedal v Sobotných dialógoch, aj o tejto možnosti budú poslanci na nadchádzajúcej parlamentnej schôdzi diskutovať. "Kľudne môžeme tieto kritériá rozšíriť tak, aby viac ľudí mohlo mať tento bezplatný bankový účet,“ dodal.

Spotrebná daň na cigarety sa zvyšovať nebude

Veľkým problémom podľa Viskupiča je aj fakt, že Slovensko má najvyššiu daňovú medzeru spomedzi okolitých štátov, a to až vo výške 23 %. Znamená to, že z celkovej dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorú má štát vybrať, sa skoro štvrtina nevyberie. Baláž súhlasí s tým, že daňové podvody na DPH sú problémom, odhad ročného úniku je približne 1,8 mld. eur.

"Preto sme upriamili pozornosť na prenesenie daňovej povinnosti na iné subjekty. Na Slovensku sa tento obdobný systém používa len vo vybraných segmentoch, napríklad v stavebníctve, kde boli dosiahnuté veľké pokroky," konštatoval Baláž. Ako dodal, spotrebná daň na cigarety sa zvyšovať nebude, aj ministerstvo financií podľa neho priznalo, že v rozpočte sa táto položka zmení.

Viac o téme: Štátny rozpočetSNSProvizóriumRadovan BalážMarián Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu